Blog Roleski

Na naszym blogu znajdziesz nie tylko aktualne informacje o nowościach w naszym portfolio, ale także ciekawe przepisy z wykorzystaniem produktów Roleski oraz ciekawostki ze świata ketchupu, musztard i sosów.

Poczuj wolność, wyobraźnię i smak!

Halibut w szynce parmeńskiej na puree z marchewki i mleka kokosowego

Kategorie: O marynatach / Przepisy

11 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Czytaj dalej

Risotto z groszkiem, pesto i halibutem owiniętym szynką parmeńską

Kategorie: O marynatach / Przepisy

11 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Czytaj dalej

Curry z krewetkami, dorszem, dynią, kalafiorem i szpinakiem

Kategorie: O marynatach / Przepisy

11 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Czytaj dalej

Polędwica wieprzowa z dzikim ryżem, puree z kalafiora i jarmużem

Kategorie: O marynatach / Przepisy

11 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Czytaj dalej

Spring rolls z kaczką, mango i warzywami

Kategorie: O marynatach / Przepisy

11 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Czytaj dalej

Kurczak z puree ziemniaczanym i mizerią, pod sosem kurkowym

Kategorie: O marynatach / Przepisy

9 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Czytaj dalej

Ajo czy Ninniku?

Kategorie: Ciekawostki / O sosach i dressingach

27 lutego 2015

Co oznacza hiszpańskie „Ajo” czy japońskie „Ninniku”? To nazwa jednego z najbardziej znanych odmian czosnku, który występuje w ponad 300 rodzajach (najbardziej popularne to biały, włoski i meksykański).

Najczęściej używany w kuchni czosnek pospolity, to bylina o charakterystycznym podziemnym pędzie mająca postać główki złożonej zazwyczaj z kilkunastu pojedynczych ząbków pokrytych bezbarwną łuską, która może mieć lekkim różowe bądź fioletowe zabarwienie. Waga główki czosnku to około 1,5 – 5 dag – w zależności od jej wielkości.

Czytaj dalej

Pochodzenie sosu 1000 Wysp

Kategorie: Ciekawostki / O sosach i dressingach

27 lutego 2015

Dressing 1000 Wysp, to jeden z najbardziej znanych i popularnych dressingów na świecie.

Oryginalna receptura została opracowana w Ameryce, a nazwa „Tysiąca Wysp” pochodzi od nazwy regionu położonego na pograniczu USA i Kanady (zobacz mapę), gdzie mieszkała jego autorka – Sophia LaLonde.