Łosoś z pieca z chrupiącą posypką i polewą cytrynową

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Łosoś z pieca z chrupiącą posypką i polewą cytrynową

Składniki (2 porcje)

  • 2 filety z łososia (po ok. 150 g)
  • marynata azjatycka firmy Roleski
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

POSYPKA:

  • 2 łyżki orzechów – pistacji, nerkowców
  • 1 płaska łyżka bułki tartej
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz świeżo mielone, do smaku

Przygotowanie

  • Zamarynuj łososia w marynacie azjatyckiej firmy Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij łososia z lodówki. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Przygotuj posypkę – posiekaj drobno orzechy i pistacje oraz natkę pietruszki (najlepiej w robocie kuchennym), zmieszaj z bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Natrzyj filety z łososia posypką.
  • Roztop łyżkę masła na rozgrzanej patelni (na średnim ogniu). Włóż na patelnię filety z łososia i obsmaż z każdej strony przez 1-2 minuty.
  • Przełóż łososia do formy żaroodpornej i piecz około 15 minut (w zależności od grubości filetu – może to trwać dłużej), aż mięso będzie łatwo odchodzić za pomocą widelca.
  • Zrób polewę – zmieszaj miód, sos sojowy, brązowy cukier, imbir, czosnek, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną w małym rondelku na średnim ogniu. Po zmieszaniu składników doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i mieszaj do lekkiego zgęstnienia, około minutę.
  • Polej łososia sosem cytrynowo-miodowym i od razu podawaj.

Smacznego!

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Łosoś z pieca z chrupiącą posypką i polewą cytrynową

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej