Blog Roleski

Na naszym blogu znajdziesz nie tylko aktualne informacje o nowościach w naszym portfolio, ale także ciekawe przepisy z wykorzystaniem produktów Roleski oraz ciekawostki ze świata ketchupu, musztard i sosów.

Poczuj wolność, wyobraźnię i smak!

Nowe dipy Roleski

Kategorie: Aktualności /

31 maja 2021

Mówi się, że nie ma imprezy bez słonych przekąsek oraz tego, że nie ma naczosów bez dipów. Z tego powodu przygotowaliśmy nową linię dipów Roleski, które ulepszą smak wszelkich naczosów, chipsów, krakersów, grissini i innych paluszków. Nowe dipy świetnie się sprawdzą jako dodatek do potraw na ciepło: tostów, frytek belgijskich czy zapiekanek. Wreszcie nadają się do maczania kabanosów, także tych roślinnych oraz surowych warzyw, podawanych na zimno. Innymi słowy… cokolwiek zaserwujesz, dipów Roleski nie może zabraknąć na stole.

Czytaj dalej

Roleski Makłowicz Menu – nowa marka produktów premium

Kategorie: Aktualności / O sosach i dressingach

12 kwietnia 2021

Marka Roleski Makłowicz Menu to efekt współpracy rodzin Roleski i Makłowicz, wynikającej z chęci zaspokojenia rynkowego zapotrzebowania na produkty spożywcze z gwarancją wysokiej jakości. To odpowiedź na trendy konsumenckie związane ze zmieniającym się trybem życia, modelem funkcjonowania oraz wciąż rosnącą świadomością rządzącą decyzjami zakupowymi.

Linia sosów premium, inspirowana kuchniami świata, opracowana przez Roberta Makłowicza to pierwsze produkty sygnowane nowym logiem Roleski Makłowicz Menu.

Czytaj dalej

Wygodne tubki – łatwe do zabrania do pracy i do szkoły

Kategorie: Aktualności / O majonezie / O sosach i dressingach

1 marca 2021

Dzięki wygodnym tubkom, które właśnie trafiły do naszej oferty, od teraz można doprawić sałatkę, kanapkę i czy też swoje inne ulubione danie także w pracy, na uczelni, czy też na wakacjach. Do tubek trafiły nasze topowe produkty, czyli Majonez Premium, Sos Sezamowy oraz Sos do kanapek i Hamburgerów.

Czytaj dalej

Sosy Street Food Azja

Kategorie: Aktualności / O sosach i dressingach

1 lutego 2021

W poszukiwaniu lokalnych inspiracji dotarliśmy na Daleki Wschód. To na tamtejszych ulicznych straganach powstają najlepsze dania kuchni azjatyckiej serwowane z kurczakiem, wołowiną, grillowanymi warzywami, tofu czy krewetkami. Swoją sławę zawdzięczają m.in. sosom, które od teraz dostępne są także w ramach naszej nowej linii Street Food Azja.

Czytaj dalej

Sos Algierski

Kategorie: Aktualności / O sosach i dressingach

30 listopada 2020

Nie musicie wiedzieć, że Algieria jest największym krajem w Afryce, a jej stolicą jest Algier, ale musicie sprawdzić, jak smakuje sos algierski. Ten od Roleskiego, ma się rozumieć. Kontynuując tradycję poszukiwania inspiracji w egzotycznych rejonach świata, tym razem trafiliśmy do tej byłej francuskiej kolonii, gdzie odkryliśmy, że na algierskich stołach króluje aromatyczny sos z cebulką i chili, który nadaje potrawom z mięs aromatyczny i pikantny smak.

Czytaj dalej

Musztardy owocowe

Kategorie: Aktualności / O musztardzie

25 listopada 2020

Do bogatego portfolio produkowanych przez nas musztard dołączają jedyne takie produkty na świecie – Musztardy Mocno Owocowe. Wyprzedzając zapytania… to nie jest przejęzyczenie. Naprawdę połączyliśmy łagodną musztardę z polską maliną, słoneczną brzoskwinią, soczystą gruszką czy dojrzałym ananasem. Liczymy na entuzjastyczne przyjęcie ze strony kulinarnych pionierów, najmłodszych fanów parówek i kanapek oraz ich rodziców, którzy docenią czysty skład, brak GMO, konserwantów i ulepszaczy smaku.

Czytaj dalej

Musztardy Street Food

Kategorie: Aktualności / O musztardzie

3 listopada 2020

Musztardy Street Food to seria musztard inspirowana kulturą ulicznego jedzenia z różnych zakątków świata. W jej skład wchodzą: Musztarda American Classic Yellow – amerykańska klasyka polecana do legendarnych hot-dogów, hamburgerów i wrapów; Musztarda Bawarska – prawdziwa gratka dla fanów monachijskiego bratwursta, frankfurterek oraz innych kiełbasek i parówek – lekko słodka z dodatkiem prażonej cebulki; Musztarda Dark Beer – czyli połączenie ciemnego portera z lekką goryczką czarnej gorczycy; Musztarda Sweet Whisky – słodkawy posmak szkockiej Single Grain, przełamany pełnymi ziarnami żółtej gorczycy oraz Musztarda Trinidad Scorpion – piekielnie ostra musztarda z dodatkiem jednej z najostrzejszych papryk na Ziemi, od której robi się gorąco na sam jej widok.

Czytaj dalej

Właściwości lecznicze musztardy

Kategorie: Ciekawostki / O musztardzie

16 października 2020

Podobno w wiekach średnich wierzono we właściwości lecznicze gorczycy tak bardzo, że stosowaną ją nawet przy ukąszeniach węży i skorpionów. Oczywiście na skuteczność musztardy w walce ze śmiertelnym jadem naukowych dowodów brakuje i stanowczo odradzamy prób na własnej skórze. Ale – jak mówi stare porzekadło – w każdej plotce jest ziarenko prawdy. W tej akurat ziarenko gorczycy.

 

Lecznicze właściwości powyższej znane są w ziołolecznictwie od zarania dziejów. Zgodnie z ludową tradycją, w Rosji z musztardy robi się okłady. Rzeczywiście takie kompresy uśmierzają ból mięśni i stawów, spowodowany stanami zapalnymi, reumatyzmem, urazami czy przeciążeniem. Ze względu na swój unikalny składnik: synapinę, gorczyca jest także stosowana przy dolegliwościach żołądkowych. Nasiona wyścielają śluzem przewód pokarmowy i ułatwiają trawienie, a dzięki właściwościom żółciopędnym, gorczyca pobudza działanie wątroby oraz trzustki.

Czytaj dalej