Sałatka z kurczakiem, słodką pieczoną dynią, orzechami włoskimi i czerwoną cebulą

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata BBQ

Sałatka z kurczakiem, słodką pieczoną dynią, orzechami włoskimi i czerwoną cebulą

Składniki (2 porcje)

  • 300 g filetów z kurczaka
  • marynata BBQ firmy Roleski
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 300 – 400 g dyni piżmowej
  • 2 łyżki syropu z pędów sosny lub klonowego
  • 14 orzechów włoskich
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 garście miksu sałat
  • 2 garście rukoli
  • opcjonalnie 60 g koziego sera

SOS MUSZTARDOWY:

  • pół łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce
  • 1 cebulaszalotka, starta na tarce
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ok. 1 cm grubego korzenia imbiru, startego na tarce

NA GLAZUROWANE MARCHEWKI:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu lub syropu z pędów sosny
  • 1 łyżka musztardy miodowej firmy Roleski
  • sól, pieprz do smak

Przygotowanie

  • Opłucz filet z kurczaka, pokrój na mniejsze kawałki i zamarynuj w marynacie BBQ firmy Roleski, po czym odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, góra-dół. Wyłóż blachę z piekarnika papierem do pieczenia. Obierz dynię ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki grubości ok. 0,5 – 1 cm i włóż do miski. Dodaj do miski 2 łyżki syropu z pędów sosny lub klonowego i wymieszaj. Dynię ułóż na papierze do pieczenia, przypraw świeżo mielonymi solą i pieprzem. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut (w razie gdyby dynia była jeszcze twarda, wydłuż czas pieczenia o kilka minut). 8 minut przed końcem pieczenia otwórz piekarnik i dodaj na blachę orzechy włoskie.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć mięso na patelnię i smaż przez kilka minut z dwóch stron, aż będzie gotowe. Zdejmij filet z patelni. Możesz również przyrządzić kurczaka bez tłuszczu na grillu elektrycznym.
  • Na talerzu rozłóż sałatę, rukolę, dynię i orzechy włoskie. Na środku połóż kawałki usmażonego kurczaka. Pokrój czerwoną cebulę w piórka i posyp sałatkę. Opcjonalnie możesz dodać do sałatki kozi ser z roladki pokrojony w plasterki.
  • Przygotuj sos – wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej w słoiku, mocno wstrząsając. Polej sałatkę.

Smacznego!

Marynata BBQ – gotowa do użycia

Marynata BBQ – gotowa do użycia

Sałatka z kurczakiem, słodką pieczoną dynią, orzechami włoskimi i czerwoną cebulą

Marynata BBQ 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Dzięki naszej oryginalnej recepturze marynata BBQ pozwala na uzyskanie charakterystycznego smaku i aromatu cenionego przez miłośników amerykańskich potraw z grilla. Lekko pikantny smak pogłębiają użyte przyprawy: kolendra, pieprz cayenne, ziele angielskie oraz słodka papryka.

dowiedz się więcej