Kurczak pieczony w figach i winogronach

Kategorie: Bez kategorii / O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Kurczak pieczony w figach i winogronach

Składniki (2 porcje)

  • piersi z kurczaka, około 400 g
  • ok. 16 ciemnych winogron, przekrojonych na pół, pozbawionych pestek
  • 4 świeże figi, obrane, pokrojone na mniejsze kawałki
  • marynata klasyczna firmy Roleski
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego

OPCJONALNIE, PRZEPIS MOŻE SIĘ SKOŃCZYĆ NA SAMYM KURCZAKU.

SAŁATKA:

  • miks sałat z rukolą
  • 60 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią, pokrojonego w kostkę
  • 12 orzechów włoskich

SŁODKI SOS VINEGRETTE DO SAŁATKI:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Pokrój piersi z kurczaka w podłużne paski (jedną pierś w zależności od wielkości na ok. 3 paski). Zamarynuj piersi z kurczaka w marynacie klasycznej firmy Roleski. Odłóż na 2-3 godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj sos, mieszając ze sobą miód, sos sojowy, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i suszony tymianek.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni, góra-dół. Przełóż zamarynowane mięso do formy żaroodpornej, zalej sosem, dodaj pokrojone winogrona i figi. Lekko przemieszaj i wstaw do piekarnika, piecz przez 40 minut.
  • Tak przygotowanego kurczaka podawaj z sałatką z serem pleśniowym i orzechami, polaną słodkim sosem vinegrette

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Kurczak pieczony w figach i winogronach

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej