Polędwiczki wieprzowe na puree z suszonych moreli

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Polędwiczki wieprzowe na puree z suszonych moreli

Składniki (2 porcje)

  • polędwiczka wieprzowa, około 350 g, oczyszczona z błon i pokrojona na paski grubości ok. 1,5 cm
  • marynata klasyczna firmy Roleski
  • 1 szklanka mleka
  • 10 suszonych moreli
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • garść orzechów włoskich do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Zamarynuj polędwiczkę w klasycznej marynacie firmy Roleski. Włóż do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie rozgrzej grilla elektrycznego (lub ogrodowego). Dodaj polędwiczkę wieprzową i grilluj przez ok. 3 minuty z każdej strony (możesz lekko przekroić jedną polędwiczkę i sprawdzić, czy jest już gotowa).
  • W rondelku zagotuj szklankę mleka z zanurzonymi w nim suszonymi morelami. Odstaw mleko z ognia i mocz dalej morele przez około 5-10 minut. Po tym czasie przełóż morele do wysokiego naczynia, dodaj 2 łyżki śmietanki 30% i 4 łyżki mleka spod moreli. Zblenduj wszystkie składniki i zobacz konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsta (kawałki moreli są zbyt duże, a wolisz bardziej rozdrobnione puree), dodaj jeszcze łyżkę lub dwie mleka i ponownie zblenduj do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Przełóż polędwiczkę na talerz, udekoruj puree morelowym. Możesz posypać wszystko orzechami włoskimi.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

200g
Polędwiczki wieprzowe na puree z suszonych moreli

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej