Polędwiczki wieprzowe z ostrym chutney z mango

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Polędwiczki wieprzowe z ostrym chutney z mango

Składniki (2 porcje)

  • 300 g polędwiczki wieprzowej, oczyszczonej z błon i pokrojonej na paski grubości ok. 1 cm
  • marynata azjatycka firmy Roleski
  • cebula szalotka pokrojona w drobną kosteczkę
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego

OSTRE CHUTNEY Z MANGO:

  • 1 dojrzałe mango
  • 3-4 łyżki białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 – 1/2 papryczki chilli

Przygotowanie

  • Zamarynuj polędwiczkę w azjatyckiej marynacie firmy Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie na patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i mieszając, zeszklij ją. Po około minucie dodaj czosnek starty na tarce. Mieszając podsmażaj przez ok. minutę. Po tym czasie dodaj polędwiczkę wieprzową, zwiększ ogień i obsmażaj przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (możesz lekko przekroić jedną polędwiczkę i sprawdzić, czy jest już gotowa).
  • Zrób chutney z mango. W tym celu obierz i pokrój mango w kosteczkę. Do rondelka wrzuć pokrojone mango oraz wszystkie pozostałe składniki oprócz papryczki chilli, czyli białe wino, miód, cukier trzcinowy, ocet jabłkowy i sok z cytryny. Zagotuj, a następnie gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż owoce będą miękkie. Na koniec dodaj pokrojoną w plasterki papryczkę chilli, w zależności od preferencji. My wrzucamy 1/4, ale jeśli lubisz ostre rzeczy, możesz wrzucić więcej.
  • Gotową polędwiczkę przełóż na talerz, obok podaj chutney z mango. Smacznego!

Smacznego!

Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Polędwiczki wieprzowe z ostrym chutney z mango

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej