Historia

Firma Roleski to rodzinne przedsiębiorstwo ze 100% polskim kapitałem.

Początki działalności

Firma Roleski została założona w 1972 roku jako przedsiębiorstwo rodzinne. Od początku swego istnienia związana była z rolnictwem i przemysłem spożywczym. Jako pierwsze prywatne przedsiębiorstwo w Polsce uzyskaliśmy koncesję na produkcję majonezu, którego wytwarzanie w czasach PRL-u podlegało kontroli państwa. Po wielu staraniach w 1985 roku, to właśnie Firmie Roleski udało się przełamać monopol przedsiębiorstw państwowych i rozpocząć produkcję majonezu na skalę przemysłową.

Dynamiczny rozwój

W latach 90-tych, wraz z pojawieniem się na polskim rynku międzynarodowych sieci handlowych, nastąpił prawdziwy rozwój Firmy Roleski.

Do naszych wyrobów udało się przekonać m.in. niemiecką sieć HIT (przejętą później przez brytyjskie Tesco), która jako pierwsza wstawiła na półki majonezy z logo Roleski. Tym samym grono klientów i konsumentów wyrobów ze Zbylitowskiej Góry istotnie się powiększyło i to bez konieczności ponoszenia wysokich kosztów na reklamę.

W następnych latach pozycja Firmy Roleski na rynku tzw. przypraw mokrych umacniała się. Nasza oferta poszerzyła się o nowe produkty: ketchupy, koncentraty, sosy majonezowe. Największy sukces rynkowy odniosła jednak zupełnie inna kategoria – musztardy. Sarepska, Stołowa, Chrzanowa z logo Roleski należą do najczęściej wybieranych przez Polaków musztard, a co czwarty słoiczek musztardy sprzedawany w Polsce pochodzi ze Zbylitowskiej Góry.