Kurczak pieczony w pomidorach pod serem mozzarella

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Kurczak pieczony w pomidorach pod serem mozzarella

Składniki (2 porcje)

  • piersi z kurczaka, około 350 g
  • marynata klasyczna firmy Roleski
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 300 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1 mała lub 1/2 dużej czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 kulka sera mozzarella (125 g), pokrojonego w plastry
  • świeża bazylia

Przygotowanie

  • Pokrój piersi z kurczaka w podłużne paski i zamarynuj je w marynacie klasycznej firmy Roleski, po czym odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij kurczaka z lodówki.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni, góra-dół.
  • Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj odrobinę oliwy z oliwek i obsmaż pokrojone piersi z kurczaka do zarumienienia (około 1,5 minuty z każdej strony).
  • Przełóż mięso do formy żaroodpornej, na wierzchu ułóż pokrojone pomidorki koktajlowe, piórka czerwonej cebuli i plasterki czosnku. Polej wszystko 2 łyżkami oliwy z oliwek i 2 łyżkami octu balsamicznego. Wstaw do piekarnika, piecz przez 20 minut.
  • Po tym czasie otwórz piekarnik, rozłóż na wierzchu mięsa pokrojony ser mozzarella i zapiekaj przez 2-3 minuty do lekkiego rozpuszczenia sera.
  • Tak przygotowanego kurczaka przełóż na talerz i udekoruj liśćmi bazylii.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

200g
Kurczak pieczony w pomidorach pod serem mozzarella

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej