Sałatka z kurczakiem, serem roquefort, orzechami i konfiturą z czerwonej cebuli

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Sałatka z kurczakiem, serem roquefort, orzechami i konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki (2 porcje)

  • 300 g piersi z kurczaka
  • marynata klasyczna firmy Roleski
  • 20 orzechów włoskich
  • 100 g sera roquefort lub innego z niebieską pleśnią
  • 2 małe lub 1 duża
  • gruszka
  • pół łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • miks sałat z rukolą
  • oliwa z oliwek
  • konfitura z czerwonej cebuli (składniki poniżej)

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI DLA 2-4 OSÓB:

  • 25 g masła
  • kilka czerwonych cebul (ok. 350 g) pokrojonych w piórka
  • 30 g cukru
  • 90 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 30 ml octu balsamicznego

Przygotowanie

  • Pokrój piersi z kurczaka na małe kawałki, a następnie zamarynuj je w klasycznej marynacie firmy Roleski. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  • Przygotuj konfiturę z czerwonej cebuli. Na średniej patelni roztop masło. Wrzuć pokrojone cebule, posyp je cukrem i smaż przez ok. 20 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Po tym czasie wlej wino i ocet, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i duś bez przykrycia przez 30 minut, aż konfitura zgęstnieje. Po tym czasie odstaw z ognia.
  • W czasie, gdy konfitura będzie się dusić, przekrój gruszkę na pół, a następnie każdą połówkę pokrój na cienkie paski. Rozgrzej na patelni pół łyżki masła, wrzuć gruszki i posyp je łyżką cukru. Smaż przez ok. 30 sekund, ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, a gruszki lekko zmiękną (staraj się uniknąć zbyt miękkiej konsystencji owoców). Zdejmij gruszki z patelni.
  • Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zamarynowane filety z kurczaka wrzuć na patelnię i smaż przez kilka minut z dwóch stron, aż będą gotowe. Zdejmij z patelni. Filety z kurczaka możesz przygotować również na grillu elektrycznym lub ogrodowym.
  • Na talerzu rozłóż sałatę, skrop oliwą z oliwek, dodaj karmelizowaną gruszkę, usmażonego kurczaka, ser roquefort pokrojony na kawałki i orzechy. Na wierzch w kilku miejscach połóż konfiturę z cebuli (około 4-5 łyżeczek na porcję).

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Sałatka z kurczakiem, serem roquefort, orzechami i konfiturą z czerwonej cebuli

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej