Blog Roleski

Na naszym blogu znajdziesz nie tylko aktualne informacje o nowościach w naszym portfolio, ale także ciekawe przepisy z wykorzystaniem produktów Roleski oraz ciekawostki ze świata ketchupu, musztard i sosów.

Poczuj wolność, wyobraźnię i smak!

Arrancini – czyli sycylijskie kulki ryżowe z mozarellą i pomidorami

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

4 lutego 2020

Wykorzystany produkt: Sos czosnkowy

Czytaj dalej

Kotlety mielone z sosem chrzanowym, buraczki i ziemniaczki

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

28 stycznia 2020

Wykorzystany produkt: Sos chrzanowy

Czytaj dalej

„Hummus” z fasoli z sosem paprykowym i pomidorami

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

21 stycznia 2020

Wykorzystany produkt: Sos paprykowy ostry

Czytaj dalej

Historia musztardy w ziarenku

Kategorie: Ciekawostki / O musztardzie

16 stycznia 2020

Historia musztardy zaczyna się w starożytnym Rzymie. Za jej wynalazcę uchodzi znany pisarz i historyk Imperium Rzymskiego, Pliniusz Starszy. Odkrył, że ucierając na gęstą masę ziarna gorczycy z octem, powstaje dodatek, który doskonale komponuje się z mięsami i sałatami oraz dodaje im ostrości. I choć niedługo potem zginął w wyniku erupcji Wezuwiusza, jego kulinarne odkrycie przetrwało, by cieszyć podniebienia kolejnych pokoleń. Trzysta lat później formułę rozwinął niejaki Palladius, który, w ramach eksperymentu, dodał do pierwotnych składników odrobinę oleju i miodu. Jak się później okazało, efekt powszechnie się przyjął.

 

Czytaj dalej

O musztardzie

Kategorie: Ciekawostki / O musztardzie

16 stycznia 2020

Musztarda to – w największym skrócie – ziarna gorczycy utarte z octem. Nazwa rośliny wywodzi się od charakterystycznego, gorzkiego smaku, za który odpowiada synapina – związek występujący w ziarnach. Niemal 90% musztard na świecie powstaje z gorczycy białej. Ją też wykorzystuje się do majonezów, sosów, dressingów, czy chociażby, cenionych przez wszystkich Polaków, ogórków kiszonych. Ale jest też odmiana czarna, perska i orientalna, powszechnie zwana sarepską. Ze względu na dużą zawartość aromatów i olejków, te ostatnie wykorzystywane są głównie jako składnik musztard o ostrzejszym smaku.

Czytaj dalej

Wegeburger z portobello i konfiturą z czerwonej cebuli

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

14 stycznia 2020

Wykorzystany produkt: Sos do hamburgerów

Czytaj dalej

Pan bagnat – kanapka z Nicei

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

7 stycznia 2020

Wykorzystany produkt: Sos do kanapek

Czytaj dalej

Zielone naleśniki z łososiem, szpinakiem i rzodkiewką

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

31 grudnia 2019

Wykorzystany produkt: Sos tatarski

Czytaj dalej