Faszerowane bataty z guacamole, fasolą i pomidorkami

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

25 lutego 2020

Wykorzystany produkt: Sos Trinidad Scorpion

Faszerowane bataty z guacamole, fasolą i pomidorkami

Składniki (4 porcje)

  • 4 duże bataty
  • 2 łyżki SOSU TRINIDAD SCORPION
  • 2 dojrzałe awokado Hass
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • kilkanaście pomidorków cherry
  • 1 ugotowana kukurydza / kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • pęczek świeżej, posiekanej kolendry
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 200°C. Bataty dokładnie umyj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika na ok. 1 h.
  2. Guacamole: Awokado, czosnek i sok z limonki zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Z wystudzonych batatów wydrąż miąższ i przełóż do miski (powstałe ze skóry łódeczki zostaw). Wymieszaj razem z
    SOSEM TRINIDAD SCORPION oraz kilkoma łyżkami fasoli. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  4. Tak przygotowanym farszem wypełnij wcześniej wydrążone łódeczki. Na wierzchu wyłóż pokrojone pomidorki, po 2-3 łyżki guacamole, po 1 łyżce kukurydzy. Dopraw solą i pieprzem, posyp świeżą kolendrą.
  5. Jeżeli lubisz naprawdę ostre dania, skrop dodatkowo z wierzchu SOSEM TRINIDAD SCORPION.

Smacznego!

Sos Trinidad Scorpion – Sosy Ostre

Sos Trinidad Scorpion – Sosy Ostre

340g
Faszerowane bataty z guacamole, fasolą i pomidorkami

Trinidad Scorpion? Papryka, która trafiła do księgi rekordów Guinnessa. Ze względu na ostrość oczywiście! Wywodzi się z dalekiego Trynidadu, ma kształt skorpiona i… zaskakuje smakiem. Jeśli można tak to nazwać! Chcesz go spróbować? Tylko na własną odpowiedzialność. I żadnych dowcipów i testów na kolegach! Spróbuj! Polubisz. Roleski.

Sos z linii sosów ostrych (Hot). Poziom ostrości: piekielnie ostry. Z dodatkiem chili i suszonej papryczki Trinidad Scorpion. Ostrość pojawia się z opóźnieniem.

Jeżeli jesteś fanem ostrych przypraw, nie zapomnij zapoznać się z naszą linią sosów Super Hot. Polecamy również piekielnie ostrą musztardę Trinidad Scorpion.

dowiedz się więcej