Arrancini – czyli sycylijskie kulki ryżowe z mozarellą i pomidorami

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

4 lutego 2020

Wykorzystany produkt: Sos czosnkowy

Arrancini – czyli sycylijskie kulki ryżowe z mozarellą i pomidorami

Składniki (4 porcje)

  • 200 g ryżu np. arborio
  • 2 łyżki oleju
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka oregano suszonej
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 kulka mozarelli
  • 100 g tartego sera np. Grana Padano czy Parmezan
  • 2 jajka, roztrzepane
  • bułka tarta, mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Do podania: SOS CZOSNKOWY ROLESKI, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, dokładnie odcedź, lekko przestudź i wymieszaj ze startym serem. Odstaw do wystudzenia.
  2. Pokrój pomidory, czosnek i cebulkę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulkę i czosnek. Podsmaż kilka minut do zezłocenia. Dodaj pomidory, oregano, bazylię oraz sól i pieprz. Smaż chwilę do odparowania wody.
  3. Mozarellę porwij na małe kawałki.
  4. Mokrymi rękoma weź porcję ryżu, uformuj w półkulę. Wypełnij łyżeczką pomidorowego farszu oraz 2 kawałeczkami mozarelli. Zaklej ryżem formując kulkę. Obtocz w mące, jajku i bułce tartej.
  5. Kuleczki smaż na mocno rozgrzanym, głębokim oleju z każdej strony, aż będą zarumienione. Przekładaj na ręcznik
    papierowy.
  6. Gotowe arrancini podawaj z SOSEM CZOSNKOWYM ROLESKI, świeżą bazylią i pomidorkami

Smacznego!

Sos Czosnkowy

Sos Czosnkowy

240ml
Arrancini – czyli sycylijskie kulki ryżowe z mozarellą i pomidorami

Sos czosnkowy o kremowej konsystencji  z dodatkiem wyczuwalnych cząstek  aromatycznego czosnku, którego bazę stanowi delikatny i kremowy majonez. Produkt bezglutenowy, o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega 3, wolny od GMO. Nie zawiera konserwantów.

Podkreśli walory różnych potraw z rusztu, sprawdzi się także jako dip oraz dodatek do dań orientalnych. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej