Dorsz na kaszy gryczanej z sosem ratatouille z papryką, cukinią i cieciorką

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

3 marca 2020

Wykorzystany produkt: Sos paprykowy

Dorsz na kaszy gryczanej z sosem ratatouille z papryką, cukinią i cieciorką

Składniki (4 porcje)

  • 4 filety/ kawałki polędwicy z dorsza
  • olej do smażenia
  • 400 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 czerwona cebula
  • duży pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz

Ratatouille:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • 1 puszka ugotowanej cieciorki
  • 4-5 łyżek SOSU PAPRYKOWEGO ROLESKI
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Ratatouille:

  1. Czosnek, cebulę, pomidory i paprykę drobno posiekaj. Cukinię pokrój w małe kawałki.
  2. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Smaż kilka minut, aż będą szkliste. Dodaj pomidory, paprykę, SOS PAPRYKOWY ROLESKI, zioła prowansalskie, natkę oraz po dużej szczypcie soli i pieprzu. Smaż przez ok. 10 minut. Dodaj cukinię i cieciorkę, gotuj jeszcze kilka minut, by zmiękły. Na końcu dodaj posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

Dorsz na kaszy:

  1. Czerwoną cebulę posiekaj w drobną kostkę, wrzuć do ugotowanej kaszy gryczanej razem z natką pietruszki i olejem lnianym. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  2. Dorsza umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem z obu stron. Smaż na złocisty kolor przez 2-3 minuty z każdej strony.
  3. Kaszę wyłóż na talerze, na wierzchu ułóż rybę. Polej sporą ilością warzywnego ratatouille. Udekoruj listkami bazylii/ natką

Smacznego!

Sos Paprykowy – Sosy Ostre

Sos Paprykowy – Sosy Ostre

320g
Dorsz na kaszy gryczanej z sosem ratatouille z papryką, cukinią i cieciorką

Paprykowy Roleski? Tak, a w dodatku – ostry i gęsty. Do pizzy, kurczaka, kanapek czy hamburgera? Nie zadzieraj z nim, bez zbędnych pytań weź go do domu! A jak już zaczniesz z paprykowym, odwrotu nie będzie. Bez konserwantów i glutenu. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

Sos z linii sosów ostrych. Poziom ostrości: średnio ostry. Mnóstwo marynowanej papryki z dodatkiem chili.

dowiedz się więcej