Blog Roleski

Na naszym blogu znajdziesz nie tylko aktualne informacje o nowościach w naszym portfolio, ale także ciekawe przepisy z wykorzystaniem produktów Roleski oraz ciekawostki ze świata ketchupu, musztard i sosów.

Poczuj wolność, wyobraźnię i smak!

Główny składnik musztardy, czyli gorczyca.

Kategorie: Ciekawostki / O musztardzie

26 lutego 2015

Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca – przyprawowa roślina jednoroczna, należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae).

Nazwa gorczycy związana jest z jej bardzo charakterystycznym, ostrym i gorzkim smakiem, za który odpowiedzialny jest związek zawarty w nasionach – synapina.

Czytaj dalej

Musztarda ma swoje muzeum.

Kategorie: Ciekawostki / O musztardzie

26 lutego 2015

W Stanach Zjednoczonych powstało Muzeum Musztardy, w którym można nie tylko obejrzeć, ale też kupić różne rodzaje musztardy pochodzące z najdalszych zakątków świata.

Muzeum znajduje się w miasteczku Mount Horeb, w stanie Wisconsin – w jego zbiorach zgromadzono ogromną kolekcję musztard: ponad 4.400 słoików, butelek i tubek z wszystkich 50-ciu stanów USA oraz z ponad 60-ciu krajów z całego świata. W muzeum znajduje się również spora kolekcja materiałów historycznych dotyczących musztardy – przepisów, historii i reklam.

Regularnie odbywają się tam wystawy tematyczne, poświęcone m.in. historii musztardy, jej zastosowaniu w medycynie a także musztardowy quiz geograficzny. Od 1991 roku w pierwszą sobotę sierpnia Muzeum organizuje Narodowy Dzień Musztardy.

Więcej informacji na stronie muzeum: http://www.mustardmuseum.com/

Majonez na zdrowie.

Kategorie: Ciekawostki / O majonezie

26 lutego 2015

Spośród wielu witamin i mikroelementów zawartych w majonezie wpływających pozytywnie na nasze zdrowie szczególne miejsce zajmuje witamina E.

Odkryta stosunkowo niedawno (lata dwudzieste XX wieku) posiada wiele ciekawych właściwości:
– wspomaga układ odpornościowy,
– obniża poziom cholesterolu,
– neutralizuje wolne rodniki, które mają negatywny wpływ na nasza skórę (traci ona elastyczność, sprężystość i wilgoć).

Sosy w przeszłości.

Kategorie: Ciekawostki / O sosach i dressingach

26 lutego 2015

Sosy, podobnie jak musztarda, swoje korzenie mają już w starożytności. Chińczycy używali sosu sojowego już ponad 5000 lat temu, zaś główną przyprawą do potraw z warzyw stosowaną przez starożytnych Rzymian była mieszanka ziół połączona z olejem.

Z kolei monarchowie europejscy zachwycali się smakami sałatek przyrządzanych przez kucharzy dworskich z 35 składników i często doprawianych musztardami i sosami. Przysmakiem Marii, królowej Szkocji, był gotowany seler z musztardą. Dopiero pod koniec XIX wieku restaurator z Ohio zaczął w swojej restauracji serwować potrawy z sosami, a niedługo później zaczął je sprzedawać na większą skalę.

Musztarda – pierwsze przepisy i receptury.

Kategorie: Ciekawostki / O musztardzie

26 lutego 2015

Przepisy i receptury na temat sporządzania pasty musztardowej pojawiają się już w roku 42 n.e. Jednym z pierwszych prekursorów dzisiejszej musztardy był Pliniusz Stary, który ponad 2000 lat temu w starożytnym Rzymie połączył ze sobą właściwie utarte ziarna gorczycy i ocet.

Recepturę ulepszył i rozpropagował mieszkaniec Rzymu Paladius, który w IV wieku naszej ery wymieszał ziarenka gorczycy z miodem, oliwą z oliwek i octem. Tak właśnie powstała uwielbiana na świecie przyprawa – musztarda.

Czytaj dalej