Chrupiące podudzia z kurczaka w marynacie jogurtowo-musztardowej

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

15 czerwca 2020

Wykorzystany produkt: Musztarda Staropolska

Chrupiące podudzia z kurczaka w marynacie jogurtowo-musztardowej

Składniki

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy staropolskiej Roleski
  • pół łyżeczka soli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • rozkruszone grzanki z 3 kromek chleba razowego

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszaj jogurt z musztardą, solą, kurkumą i połową papryki. Włóż do marynaty kurczaka, wymieszaj dokładnie. Miskę nakryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na 24 godziny.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Grzanki z ulubionego chleba rozkrusz tłuczkiem do mięsa lub blenderem, wymieszaj z pozostałą papryką, dodaj trochę pieprzu. Kurczaka wyjmij z marynaty i dokładnie obtocz w panierce. Ułóż go na blaszce i piecz ok. 40 minut, aż będzie rumiany.

Smacznego!

Musztarda Staropolska

Musztarda Staropolska

Chrupiące podudzia z kurczaka w marynacie jogurtowo-musztardowej

Słodki i lekko ostry smak Musztardy Staropolskiej oraz jej charakterystyczna konsystencja odwołują się do tradycji i polskości. Starannie dobrana mieszanka korzennych przypraw, nawiązująca do kulinarnych zwyczajów kuchni staropolskiej, podkreśla jej wyrazisty smak. Doskonała dla osób preferujących łagodne przyprawy.

Produkt bez konserwantów, sztucznych barwników ani wzmacniaczy smaku.

Polecana do żółtego sera i wędlin. Urozmaici smak każdej kanapki. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej