Chrupiące podudzia z kurczaka w marynacie jogurtowo-musztardowej

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

15 czerwca 2020

Wykorzystany produkt: Musztarda Staropolska

Chrupiące podudzia z kurczaka w marynacie jogurtowo-musztardowej

Składniki

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy staropolskiej Roleski
  • pół łyżeczka soli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • rozkruszone grzanki z 3 kromek chleba razowego

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszaj jogurt z musztardą, solą, kurkumą i połową papryki. Włóż do marynaty kurczaka, wymieszaj dokładnie. Miskę nakryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na 24 godziny.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Grzanki z ulubionego chleba rozkrusz tłuczkiem do mięsa lub blenderem, wymieszaj z pozostałą papryką, dodaj trochę pieprzu. Kurczaka wyjmij z marynaty i dokładnie obtocz w panierce. Ułóż go na blaszce i piecz ok. 40 minut, aż będzie rumiany.

Smacznego!

Musztarda Staropolska

Musztarda Staropolska

Chrupiące podudzia z kurczaka w marynacie jogurtowo-musztardowej

Słodki i lekko ostry smak Musztardy Staropolskiej oraz jej charakterystyczna konsystencja odwołują się do tradycji i polskości. Starannie dobrana mieszanka składników, nawiązująca do kulinarnych zwyczajów kuchni staropolskiej, podkreśla jej wyrazisty smak. Doskonała dla osób preferujących łagodne przyprawy.

Produkt bez substancji konserwujących ani wzmacniaczy smaku.

 

dowiedz się więcej