Tacosy z kaczką, mango, kolendrą i granatem

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

15 czerwca 2020

Wykorzystany produkt: Sos BBQ Chipotle

Tacosy z kaczką, mango, kolendrą i granatem

Składniki

Składniki:

  • 10 małych tortilli (kukurydzianych lub pszennych)
  • 2 piersi z kaczki
  • 3 łyżki sosu BBQ Chipotle
  • 1 duże mango
  • 1 limonka
  • sałata rzymska
  • pestki granatu
  • posiekana kolendra

Przygotowanie

Sposób przygotowania:

 

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piersi z kaczki natrzyj solą. Na suchej patelni smaż piersi kaczki, kładąc je skórą ku dołowi. Smaż przez ok 5 minut z każdej strony, Polej mięso wytopionym tłuszczem i włóż patelnię do piekarnika (jeśli nie masz patelni, którą można użyć w piekarniku, przełóż mięso do naczynia żaroodpornego) i piecz 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika, pozwól kaczce trochę odpocząć i po kilku minutach pokrój w paski. Pokrojone mięso wymieszaj z sosem BBQ Chipotle i podgrzej razem chwilę na patelni.
  2. Sałatę rzymską pokrój w paski.
  3. Przygotuj salsę: zetrzyj skórkę z limonki, pokrój w kostkę mango. Wymieszaj mango ze skórką z limonki i skrop wyciśniętym sokiem z limonki.
  4. Podgrzej na patelni tortille. Nałóż sałatę, mięso, salsąmango.
  5. Tacosy posyp pestkami granatu i kolendra

Smacznego!

Prywatne: Sos BBQ Chipotle

Prywatne: Sos BBQ Chipotle

Tacosy z kaczką, mango, kolendrą i granatem

Sos BBQ Chipotle z wędzoną papryką jalapeno to coś, co polecisz znajomym. Można powiedzieć o nim wiele, ale przede wszystkim to,  że wędzona papryka uwodzi zmysły nadając potrawom smak ognia I węgla. Lubisz chili, tex-mex, sombrero? To coś w sam raz dla ciebie. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

Seria sosów BBQ dedykowana amatorom grilla i wielbicielom aromatu wędzonki. Autorskie, inspirowane kraftowymi smakami  z USA  z oryginalnymi dodatkami w postaci wędzonej papryki jalapeno, ciemnego piwa czy też szkockiej whisky. Bez konserwantów.

dowiedz się więcej