Filet z dorsza z pikantną salsą z ananasa i kolendry

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

15 czerwca 2020

Wykorzystany produkt: Sos Habanero

Filet z dorsza z pikantną salsą z ananasa i kolendry

Składniki ()

Składniki:

  • 2 filety z dorsza (lub jeszcze lepiej polędwica z dorsza)
  • skorka otarta z 1 limonki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego

Salsa:

  • ¼ świeżego ananasa
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka (?) Sosu Habanero
  • pół papryczki chili
  • sok z ok. ½ imonki

Przygotowanie

Sposób przygotowania:

  1. Dorsza natrzyj solą i skórką otartą z limonki.
  2. Przygotuj salsę: Ananasa obierz i pokrój w drobną kosteczkę, papryczkę pokrój bardzo drobno, kolendrę posiekaj i wsyp do miski. Sos Habanero wymieszaj z sokiem z limonki , wlej do miski i dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozpuść masło. Połóż dorsza skórą do dołu i cały czas polewaj od góry rozpuszczonym masłem, przechylając patelnię. Smaż kilka minut.
  4. Usmażonego dorsza podawaj z ostrą salsą ananasową.

Smacznego!

Filet z dorsza z pikantną salsą z ananasa i kolendry

Filet z dorsza z pikantną salsą z ananasa i kolendry

Filet z dorsza z pikantną salsą z ananasa i kolendry
dowiedz się więcej