Blog Roleski

Na naszym blogu znajdziesz nie tylko aktualne informacje o nowościach w naszym portfolio, ale także ciekawe przepisy z wykorzystaniem produktów Roleski oraz ciekawostki ze świata ketchupu, musztard i sosów.

Poczuj wolność, wyobraźnię i smak!

Wygodne tubki – łatwe do zabrania do pracy i do szkoły

Kategorie: O majonezie / O sosach i dressingach

1 marca 2021

Dzięki wygodnym tubkom, które właśnie trafiły do naszej oferty, od teraz można doprawić sałatkę, kanapkę i czy też swoje inne ulubione danie także w pracy, na uczelni, czy też na wakacjach. Do tubek trafiły nasze topowe produkty, czyli Majonez Premium, Sos Sezamowy oraz Sos do kanapek i Hamburgerów.

Czytaj dalej

Sosy Street Food Azja

Kategorie: O sosach i dressingach

1 lutego 2021

W poszukiwaniu lokalnych inspiracji dotarliśmy na Daleki Wschód. To na tamtejszych ulicznych straganach powstają najlepsze dania kuchni azjatyckiej serwowane z kurczakiem, wołowiną, grillowanymi warzywami, tofu czy krewetkami. Swoją sławę zawdzięczają m.in. sosom, które od teraz dostępne są także w ramach naszej nowej linii Street Food Azja.

Czytaj dalej

Sos Algierski

Kategorie: O sosach i dressingach

30 listopada 2020

Nie musicie wiedzieć, że Algieria jest największym krajem w Afryce, a jej stolicą jest Algier, ale musicie sprawdzić, jak smakuje sos algierski. Ten od Roleskiego, ma się rozumieć. Kontynuując tradycję poszukiwania inspiracji w egzotycznych rejonach świata, tym razem trafiliśmy do tej byłej francuskiej kolonii, gdzie odkryliśmy, że na algierskich stołach króluje aromatyczny sos z cebulką i chili, który nadaje potrawom z mięs aromatyczny i pikantny smak.

Czytaj dalej

Musztardy owocowe

Kategorie: O musztardzie

25 listopada 2020

Do bogatego portfolio produkowanych przez nas musztard dołączają jedyne takie produkty na świecie – Musztardy Mocno Owocowe. Wyprzedzając zapytania… to nie jest przejęzyczenie. Naprawdę połączyliśmy łagodną musztardę z polską maliną, słoneczną brzoskwinią, soczystą gruszką czy dojrzałym ananasem. Liczymy na entuzjastyczne przyjęcie ze strony kulinarnych pionierów, najmłodszych fanów parówek i kanapek oraz ich rodziców, którzy docenią czysty skład, brak GMO, konserwantów i ulepszaczy smaku.

Czytaj dalej

Musztardy Street Food

Kategorie: O musztardzie

3 listopada 2020

Musztardy Street Food to seria musztard inspirowana kulturą ulicznego jedzenia z różnych zakątków świata. W jej skład wchodzą: Musztarda American Classic Yellow – amerykańska klasyka polecana do legendarnych hot-dogów, hamburgerów i wrapów; Musztarda Bawarska – prawdziwa gratka dla fanów monachijskiego bratwursta, frankfurterek oraz innych kiełbasek i parówek – lekko słodka z dodatkiem prażonej cebulki; Musztarda Dark Beer – czyli połączenie ciemnego portera z lekką goryczką czarnej gorczycy; Musztarda Sweet Whisky – słodkawy posmak szkockiej Single Grain, przełamany pełnymi ziarnami żółtej gorczycy oraz Musztarda Trinidad Scorpion – piekielnie ostra musztarda z dodatkiem jednej z najostrzejszych papryk na Ziemi, od której robi się gorąco na sam jej widok.

Czytaj dalej

Właściwości lecznicze musztardy

Kategorie: Ciekawostki / O musztardzie

16 października 2020

Podobno w wiekach średnich wierzono we właściwości lecznicze gorczycy tak bardzo, że stosowano ją nawet przy ukąszeniach węży i skorpionów. Oczywiście na skuteczność musztardy w walce ze śmiertelnym jadem naukowych dowodów brakuje i stanowczo odradzamy prób na własnej skórze. Ale – jak mówi stare porzekadło – w każdej plotce jest ziarenko prawdy. W tej akurat ziarenko gorczycy.

 

Lecznicze właściwości powyższej znane są w ziołolecznictwie od zarania dziejów. Zgodnie z ludową tradycją, w Rosji z musztardy robi się okłady. Rzeczywiście takie kompresy uśmierzają ból mięśni i stawów, spowodowany stanami zapalnymi, reumatyzmem, urazami czy przeciążeniem. Ze względu na swój unikalny składnik: synapinę, gorczyca jest także stosowana przy dolegliwościach żołądkowych. Nasiona wyścielają śluzem przewód pokarmowy i ułatwiają trawienie, a dzięki właściwościom żółciopędnym, gorczyca pobudza działanie wątroby oraz trzustki.

Czytaj dalej

Ketchupy Premium. Doznania premium w 3 odmianach.

Kategorie: O ketchupie

26 sierpnia 2020

Poznaj nową linię ketchupów PREMIUM, będącą odpowiedzią na potrzeby najbardziej wymagających fanów. U nas pomidory dostają naprawdę niezły wycisk. W 100g produktu jest aż 232g-266g
andaluzyjskich, gruntowych pomidorów bez GMO. A to dopiero początek! Cukier? Trzcinowy. Zamiast powszechnego octu spirytusowego, użyliśmy szlachetnego i delikatnego octu jabłkowego. Przyprawiliśmy solą himalajską oraz innymi, naturalnymi przyprawami. Bez zagęstników i konserwantów. I w temacie składu, to by z grubsza było tyle.

Czytaj dalej

Koncentraty pomidorowe premium

Kategorie:

18 sierpnia 2020

Roleski zmienia punkt jedzenia. Na nowo definiuje jakość nie tylko w musztardach, ale i produktach na bazie pomidorów. Po ketchupach, sosach i marynatach przyszedł czas na rewolucję w koncentratach. Nowa linia PREMIUM to esencja pomidorowości rodem z Andaluzji. To w promieniach tamtejszego dojrzewają wyselekcjonowane pomidory gruntowe, które stanowią o głębokiej barwie i wyrazistym smaku naszych koncentratów.

Czytaj dalej