Pikantny wegeburger z batatem, cieciorką i kukurydzą

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

23 marca 2021

Wykorzystany produkt: Sos do Steków i Burgerów

Pikantny wegeburger z batatem, cieciorką i kukurydzą

Składniki (4-6 porcji)

Wegeburgery:
• 600 g batatów
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 puszka ciecierzycy (400g)
• 1 puszka kukurydzy (ok. 350 g)
• 2 łyżeczki wędzonej papryki
• 1/2 pęczka świeżej kolendry lub natki pietruszki
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1 łyżeczka kuminu mielonego
• 4 łyżki mąki pszennej
• 5 łyżek bułki tartej
• skórka z 1 cytryny
• 1 papryczka chili
• sól, pieprz
• olej rzepakowy

• 4 bułki do burgerów
• SOS DO STEKÓW I BURGERÓW ROLESKI
• rukola/ miks liści
• 1 pomidor malinowy
• 1 awokado

Przygotowanie

Wegeburgery:
1. Bataty obierz, pokrój w mniejsze kawałki, skrop oliwą z oliwek. Upiecz do miękkości w
piekarniku nagrzanym do 190 st. C., czyli ok. 40 minut.
2. Świeżą kolendrę i chili drobno posiekaj.
3. W malakserze/ blenderze kielichowym umieść upieczone bataty, odsączoną ciecierzycę i
kukurydzę. Dodaj posiekaną kolendrę, chili, wędzoną paprykę, mieloną kolendrę i kumin,
mąkę pszenną, bułkę tartą, skórkę z cytryny.
4. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj do połączenia składników.
5. Gdyby masa była zbyt rzadka dodaj więcej bułki tartej lub mąki.
6. Gotową masę odstaw do lodówki na 30 minut.
7. Uformuj dłońmi burgery wielkości bułek. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż
po 2-3 minuty z każdej strony. Przekładaj na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.

• Bułki przekrój na pół i podpiecz na suchej patelni lub w tosterze. Pomidor i awokado
pokrój w plastry.
• Bułki wysmaruj SOSEM DO STEKÓW I BURGERÓW ROLESKI.
• Wyłóż rukolę, wegeburgera, plasterki pomidora i awokado. Przykryj drugą połówką

Smacznego!

Sos do Steków i Burgerów

Sos do Steków i Burgerów

Pikantny wegeburger z batatem, cieciorką i kukurydzą

Sos do steków i burgerów,  pomidorowo-paprykowy z nutką pieprzu cayenne, chrupiącą cebulką i delikatnym posmakiem kolendry – przyjemnym, ale nie nachalnym. Tak jak lubisz! Burgery i steki z nim w ekipie to smak, który podbija podniebienia i żołądki oraz znacząco zwiększa liczbę dokładek. Niezawodny na grille i na domowe przyjęcia. Polecany również do kanapek,  tostów i przekąsek. Kiedy raz pojawi się w lodówce w mig jest jej stałym bywalcem.

Bez konserwantów. Obowiązkowy przy grillu i na imprezę. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej