Podobno w wiekach średnich wierzono we właściwości lecznicze gorczycy tak bardzo, że stosowano ją nawet przy ukąszeniach węży i skorpionów. Oczywiście na skuteczność musztardy w walce ze śmiertelnym jadem naukowych dowodów brakuje i stanowczo odradzamy prób na własnej skórze. Ale – jak mówi stare porzekadło – w każdej plotce jest ziarenko prawdy. W tej akurat ziarenko gorczycy.
Lecznicze właściwości powyższej znane są w ziołolecznictwie od zarania dziejów. Zgodnie z ludową tradycją, w Rosji z musztardy robi się okłady. Rzeczywiście takie kompresy uśmierzają ból mięśni i stawów, spowodowany stanami zapalnymi, reumatyzmem, urazami czy przeciążeniem. Ze względu na swój unikalny składnik: synapinę, gorczyca jest także stosowana przy dolegliwościach żołądkowych. Nasiona wyścielają śluzem przewód pokarmowy i ułatwiają trawienie, a dzięki właściwościom żółciopędnym, gorczyca pobudza działanie wątroby oraz trzustki.