Burger na domowej bułce z grillowanym halloumi, cukinią i bakłażanem

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

23 marca 2021

Wykorzystany produkt: Sos do Hamburgerów

Burger na domowej bułce z grillowanym halloumi, cukinią i bakłażanem

Składniki (4-6 porcji)

Bułki:
• 300 ml mleka, letniego
• 40 g roztopionego masła
• 450 g mąki pszennej
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka soli
• 5 g droższy suchych
• 1 jajko
• 1 jajko + 1 łyżka mleka do smarowania
• nasiona np. sezam, słonecznik, pestki dyni

• 1 kostka halloumi (ok. 250g)
• 1 cukinia
• 1 mały bakłażan
• rukola
• oliwa z oliwek
• sól, pieprz
• SOS DO HAMBURGERÓW ROLESKI

Przygotowanie

Bułki:
1. Do misy miksera planetarnego wsyp suche składniki – mąkę, drożdże, sól i cukier. Wymieszaj.
Dodaj resztę składników oprócz masła i wyrób za pomocą “haka”.
2. Pod koniec powoli wlewaj roztopiony tłuszcz cały czas wyrabiając na wolnych obrotach. Zwiększ
obroty i wyrabiaj ciasto do momentu, gdy będzie miękkie i elastyczne.
3. Uformuj kulę, włóż do oprószonej mąką dużej miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce
na około 1,5 h.
4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
5. Po tym czasie uformuj 10-12 bułeczek, spłaszcz je dłonią i przełóż na blachę. Przykryj ściereczką i
ponownie zostaw do wyrastania na ok. 30 minut.
6. Piekarnik nagrzej do 200°C. Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posyp
ziarnami.
7. Wstaw do piekarnika na ok. 13-15 minut. Wystudź na kratce.
• Halloumi pokrój w grube plastry i grilluj na patelni grillowej.
• Cukinię i bakłażana “pokrój” w długie paski za pomocą obieraczki. Zgrilluj na patelni grillowej z
dodatkiem oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
• Bułki przekrój i podpiecz na suchej patelni. Wysmaruj je SOSEM DO HAMBURGERÓW ROLESKI.
Następnie wyłóż rukolę, grillowane warzywa oraz halloumi.

Smacznego!

Sos Do Hamburgerów

Sos Do Hamburgerów

780g
Burger na domowej bułce z grillowanym halloumi, cukinią i bakłażanem

Sos Do Hamburgerów to wysmienity sos o apetycznej barwie z ciekawa kompozycją warzyw i pikantnych przypraw. Wyprodukowany na bazie przepisu prosto z USA z dodatkiem sosu Worcester i anchois.

dowiedz się więcej