Pieczona marynowana karkówka po azjatycku

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

23 marca 2021

Wykorzystany produkt: Sos do Karkówki i Żeberek

Pieczona marynowana karkówka po azjatycku

Składniki (6-8 porcji)

• ok. 2 kg karkówki wieprzowej
• 50 g imbiru
• 4 ząbki czosnku
• 1 papryczka chili
• 4 gwiazdki anyżu
• 2 łyżki brązowego cukru
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżka sosu sojowego
• 150 ml mirinu
• 100 ml wody
• 150 ml SOSU DO KARKÓWKI I ŻEBEREK ROLESKI
• świeża kolendra, limonki, sezam
• do podania: ryż jaśminowy, puree ziemniaczane lub chleb na zakwasie

Przygotowanie

1. Imbir i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chili pokrój w plasterki. Przerzuć do dużej miski.
2. Dodaj anyż, brązowy cukier, cynamon, sos sojowy, mirin i wodę, dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
3. Do powstałej mieszanki włóż oczyszczoną i umytą karkówkę i dokładnie ja natrzyj. Zakryj folią i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
4. Po tym czasie nagrzej piekarnik na 180°C.
5. Karkówkę wraz z sosem przełóż do dużego naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do piekarnika na 2,5 godziny.
6. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika. Zdejmij pokrywę i polej karkówkę SOSEM DO KARKÓWKI I ŻEBEREK ROLESKI, dokładnie wetrzyj sos w mięso.
7. Wstaw ponownie do piekarnika tym razem bez pokrywy i zapiekaj jeszcze ok. 30 minut.
8. Wyjmij z piekarnika, udekoruj listkami świeżej kolendry oraz limonkami i sezamem. Podawaj dowolnie np. z ryżem, puree ziemniaczanym czy chlebem.

Smacznego!

Sos do Karkówki i Żeberek

Sos do Karkówki i Żeberek

Pieczona marynowana karkówka po azjatycku

Dojrzałe pomidory z autorską kompozycją goździków i imbiru. I tyle. Bo dużo nie trzeba, aby wydobyć z mięsa to, co ma najlepsze. Pyszna, soczysta i doskonale doprawiona karkówka i żeberka to coś, na co masz ochotę? Wybierz ten sos. Jest stworzony do tego zadania.  Aromatyczny, z nutami BBQ, lekko słodki i pikantny zarazem.

Bez konserwantów. Obowiązkowy przy grillu i na obiad. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej