Blog Roleski

Na naszym blogu znajdziesz nie tylko aktualne informacje o nowościach w naszym portfolio, ale także ciekawe przepisy z wykorzystaniem produktów Roleski oraz ciekawostki ze świata ketchupu, musztard i sosów.

Poczuj wolność, wyobraźnię i smak!

Majonez dla urody?

Kategorie: Ciekawostki / O majonezie

26 lutego 2015

Majonez ma zastosowanie nie tylko w kuchni – sprawdza się także jako ważny i niezwykle cenny składnik… odżywczych maseczek na włosy.

Nawilżająca maseczka majonezowa przygotowana z niewielkiej ilości majonezu z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub octu winnego, to szybki i prosty ratunek dla zniszczonych i przesuszonych włosów. Jest to stary, ale przede wszystkim działający i za razem sprawdzony sposób na piękne, zadbane włosy. Maseczki  majonezowe mają bardzo intensywne działanie, pomagają odżywić i odbudować suche  i zniszczone włosy nadając im jedwabistą gładkość i miękkość. Podczas ich stosowania bardzo ważna jest systematyczność.

Czytaj dalej

Czosnek i sos czosnkowy

Kategorie: Ciekawostki / O sosach i dressingach

26 lutego 2015

Czosnek (po łac. Allium) będący najważniejszym składnikiem sosu czosnkowego, należy do rodziny liliowatych. Pierwsze znane informacje dotyczące czosnku zostały wyryte w piramidach egipskich ok. 4500 lat temu i świadczą o tym, że czosnek był podawany egipskim niewolnikom, aby „strzegł ich przed chorobami” i „dawał im odwagę do pracy”.

Okazuje się, że jeden z pierwszych znanych strajków robotniczych miał także miejsce w Egipcie, kiedy niewolnicy zbuntowali się, ponieważ przestano im podawać czosnek. W starożytności czosnek był niezwykle popularnym ziołem nie tylko w Egipcie. Rzymianie wierzyli, że czosnek zwiększa sprawność bojową żołnierzy, natomiast grecki ojciec medycyny Hipokrates polecał go jako doskonały lek na wszelkie schorzenia układu pokarmowego i oddechowego. W średniowieczu zaczęto mieszać czosnek z innymi naturalnymi surowcami, takimi jak miód i wino.

Czytaj dalej

Fanclub ketchupu.

Kategorie: Ciekawostki / O ketchupie

26 lutego 2015

W Nowym Jorku istnieje fan club ketchupu. Motto klubowiczów brzmi: „nieważne co jesz, ketchup zawsze pasuje idealnie”.

Fani spotykają się regularnie raz w miesiącu, przyrządzając dla siebie i gości prawdziwą ucztę, składającą się z różnego rodzaju dań i oczywiście olbrzymiej ilości ketchupu. Klubowicze planują też wydanie książek z przepisami dla smakoszy potraw z ketchupem oraz rozszerzenie swojej działalności na inne miasta Stanów Zjednoczonych.

Oryginalny ketchup z Filipin

Kategorie: Ciekawostki / O ketchupie

26 lutego 2015

Najpopularniejszy na Filipinach ketchup przygotowuje się z… bananów! Jego recepturę w czasie II wojny światowej opracowała Maria Orosa (1893–1945), filipińska farmaceutka, chemiczka i technolog żywności jednocześnie. Na Filipinach brakowało wówczas pomidorów natomiast bananów było pod dostatkiem.

Ketchup bananowy jest znacznie słodszy od ogólnie znanego ketchupu na bazie pomidorów, a jego naturalny kolor ma brunatny odcień. Jednak dzięki zastosowaniu barwników spożywczych finalny produkt ma barwę prawdziwego ketchupu pomidorowego. Filipińczycy używają ketchupu bananowego praktycznie do wszystkich potraw: jest on szczególnie istotnym dodatkiem do spaghetti, które w filipińskim wydaniu  jest dużo słodsze, niż tradycyjne włoskie.

Zdjęcie: www.thelongestwayhome.com/blog/

Musztarda jako afrodyzjak.

Kategorie: Ciekawostki / O musztardzie

26 lutego 2015

Podobno musztarda jest skutecznym afrodyzjakiem, choć próżno szukać tej informacji na etykietach Roleski. Działa relaksująco, zwiększa libido oraz poprawia ukrwienie tego i owego, co odkryli już starożytni Grecy. W starożytnej Grecji musztarda była powszechnie znanym i używanym afrodyzjakiem. Greczynki mieszały pikantny dodatek z nasionem cassio nudicaule, indyjską odmianą pięknych, jadalnych kwiatów.

 

Chińczycy wierzyli, że pikantne ziarna gorczycy podnoszą temperaturę ciała, co sprzyja zbliżeniom. W średniowieczu, w części zakonów musztarda była zabroniona, gdyż rzekomo odciągała myśli mnichów od modlitwy i medytacji. Fakt, że upodobali sobie w niej kochliwi Francuzi, dopełnia obrazu musztardy jako dodatku, sprzyjającemu Ars Amandi.

 

I znowu… brak jest twardych dowodów na to, że Musztardy Dijon, czy Francuska pobudzają bardziej, niż pozostałe produkty spod szyldu Roleski, ale z pewnością zachęcają do kulinarnych eksperymentów, a stąd już tylko krok do innych, ekscytujących odkryć.

 

Spożycie i wykorzystanie musztardy.

Kategorie: Ciekawostki / O musztardzie

26 lutego 2015

Obecnie na świecie w ciągu roku spożywa się ponad 340 milionów kilogramów musztardy a jej największymi konsumentami są Francuzi – ponad 1,5 kg przypada na jednego Francuza w skali roku.

Musztarda wykorzystywana jest jako przyprawa do wszelkiego rodzaju dań – doskonale sprawdza się również jako składnik wiążący sosy, nadając im jednolitą teksturę. Stosowana jest też do peklowania mięs, nadając im kruchości oraz wprowadzając delikatne nuty smakowe.

Musztarda wykorzystywana jest do leczenia problemów u osób z brakiem łaknienia. Jej składniki powodują wzrost apetytu, stymulują oraz normalizują łaknienie – zwłaszcza u dzieci w wieku szkolnym.

Musztarda na całym świecie ceniona jest za swój oryginalny i nieporównywalny smak. Bez względu na różnice kulturowe, wyznaniowe i różne gusta kulinarne, ludzie na całym świecie używają jej do sałatek, kanapek, mięs, jako składnik obiadów, śniadań i kolacji. Szacuje się, iż w przeciągu każdych 20 sekund gdzieś na świecie zakupiony zostaje słoiczek musztardy.

Majonez w Polsce

Kategorie: Ciekawostki / O majonezie

26 lutego 2015

W Polsce tradycja majonezu sięga swoimi korzeniami zamierzchłych czasów, kiedy to nasze prababki wytwarzały go według własnych receptur, domowym sposobem ucierając żółtka i dodając odpowiednie przyprawy. Niestety nie wiemy, komu zawdzięczamy sprowadzenie tego przysmaku na teren naszego kraju.

Dziś majonez pojawia się na stole i potrawach statystycznego Polaka średnio 5 razy w tygodniu – jest więc jednym z najpopularniejszych dodatków. Statystyczny Polak najchętniej doprawia nim sałatkę i zjada jako dodatek do gotowanych jaj oraz kanapek z wędliną. Bardzo popularne i modne, szczególnie wśród młodzieży, stało się ostatnio również dodawanie majonezu do frytek, dzięki czemu zyskują one bardziej delikatny smak.

Indiańskie „Tomali”

Kategorie: Ciekawostki / O ketchupie

26 lutego 2015

Pierwotnie pomidor był drobny i wyglądał mało apetycznie. Indianie, którzy jako jedni z pierwszych zaczęli stosować to warzywo w kuchni, sporządzali z „Tomali” wyborne sosy, doprawiając je „ahi”, czyli ostrą czerwoną papryczką. Dodawali je także do mięs, aby urozmaić ich smak.