Polędwica wieprzowa z dzikim ryżem, puree z kalafiora i jarmużem

Kategorie: O marynatach / Przepisy

11 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Polędwica wieprzowa z dzikim ryżem, puree z kalafiora i jarmużem

Składniki (2 porcje)

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • marynata klasyczna Roleski
  • 80 g dzikiego ryżu
  • 1 mały kalafior
  • mleko lub śmietanka 30% (kilka łyżek)
  • kilka liści jarmużu
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • Oczyść polędwiczkę z błon, opłucz ją i zamarynuj w marynacie klasycznej Roleski. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki, po czym wyciągnij mięso do temperatury pokojowej.
  • Opłucz dziki ryż na sitku, po czym wrzuć go do wody (proporcja woda:ryż = 2:1), posól, zagotuj, a następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 minut (do miękkości). Odcedź.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni, góra-dół. Zamarynowaną polędwiczkę połóż w formie żaroodpornej, włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso na talerz lub deskę i pozostaw na ok. 5 minut, aby odpoczęło. Pokrój na plasterki. Możesz również usmażyć polędwiczkę na patelni. W tym celu rozgrzej olej na średnim ogniu na patelni, dodaj pokrojoną w plasterki grubości ok. 1 cm polędwiczkę i smaż przez ok. 4 minuty z każdej strony.
  • W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć kalafiora podzielonego na różyczki. Posól wodę i gotuj przez ok. 10 minut, do miękkości kalafiora. Odcedź, dodaj sól, pieprz i mleko lub śmietankę (na razie 2 łyżki). Zmiksuj na gładki mus, w razie potrzeby dopraw oraz dodaj więcej mleka lub śmietanki.
  • Opłucz liście jarmużu, osusz, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem.
  • Polędwiczkę wieprzową podawaj z dzikim ryżem, puree z kalafiora i jarmużem.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

200g
Polędwica wieprzowa z dzikim ryżem, puree z kalafiora i jarmużem

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej