Kurczak z puree ziemniaczanym i mizerią, pod sosem kurkowym

Kategorie: O marynatach / Przepisy

9 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Kurczak z puree ziemniaczanym i mizerią, pod sosem kurkowym

Składniki (2 porcje)

  • 2 piersi z kurczaka
  • marynata klasyczna Roleski
  • 1 łyżka masła

SOS KURKOWY:

  • 200 g kurek
  • pół łyżki masła
  • 75 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 75 ml śmietanki w kartoniku 30% lub 36%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

PUREE ZIEMNIACZANE:

  • 6 ziemniaków
  • kilka łyżek śmietanki 30%
  • pół łyżki masła
  • sól

MIZERIA:

  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Przekrój piersi z kurczaka wzdłuż na pół i zamarynuj je w marynacie klasycznej Roleski. Odstaw na 2 godziny do lodówki, po czym wyjmij mięso.
  2. Obierz ziemniaki, włóż do garnka, zalej osolonym wrzątkiem i gotuj do miękkości przez ok. 15-30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Odcedź i odstaw.
  3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj masło, a następnie filety z kurczaka. Smaż przez około 5 minut z każdej strony aż mięso będzie gotowe.
  4. W tym czasie przygotuj sos kurkowy. Na maśle na rozgrzanej patelni podsmaż kurki (ok. 2 minuty), posól i popieprz. Dodaj bulion, a po minucie wlej śmietankę. Gotuj przez kilka minut do zgęstnienia sosu. Dopraw solą i pieprzem, na końcu dodaj natkę pietruszki.
  5. Przygotuj mizerię. Obierz ogórki ze skórki i pokrój je w cienkie plasterki. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj śmietanę z jogurtem naturalnym, dopraw solą i pieprzem i polej ogórki.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Kurczak z puree ziemniaczanym i mizerią, pod sosem kurkowym

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej