Tajska sałatka z piersią kaczki, makaronem ryżowym i prażonymi orzeszkami

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

15 października 2019

Wykorzystany produkt: Sos Miodowo-Musztardowy

Tajska sałatka z piersią kaczki, makaronem ryżowym i prażonymi orzeszkami

Składniki (2 porcje)

  • 1 pierś kaczki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka posiekanej kapusty np. czerwonej, pekińskiej czy białej
  • 1/2 pęczka zielonej cebulki
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 150 ml SOSU MIODOWO-MUSZTARDOWEGO ROLESKI
  • 2 garście solonych orzeszków ziemnych, uprażonych
  • 4 łyżki prażonej cebulki
  • 1 limonka
  • 1 chilli

Przygotowanie

  1. Pierś kaczki natrzyj solą. Włóż na zimną patelnię od strony skóry i włącz palnik na średnią moc. Smaż 6-8 min z każdej strony. Gdy kaczka będzie już prawie gotowa, rozsmaruj miód od strony chrupiącej skóry i polej sosem sojowym. Smaż jeszcze przez chwilę, tak aby marynata doprawiła mięso. Zdejmij z patelni i zostaw do odpoczęcia na desce przez kilka minut.
  2. Zagotuj wodę i zalej nią makaron ryżowy. Namaczaj go przez 5 minut, a następnie przelej zimną wodą.
  3. Kapustę i marchewkę posiekaj w cienkie paski (lub użyj mandoliny). Paprykę pokrój w paski. Posiekaj zieloną cebulkę i zioła.
  4. W dużej misce umieść makaron ryżowy, kapustę, marchewkę, zieloną cebulkę i zioła. Dodaj kilka dużych łyżek (około 3/4 ilości) SOSU MUSZTARDOWO-MIODOWEGO oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Tak powstałą sałatkę przełóż do dwóch głębokich misek.
  5. Kaczkę pokrój w plastry. Rozdziel równo pomiędzy dwie miski.
  6. Limonkę pokrój w ćwiartki, chilli w plasterki.
  7. Na kaczkę wyłóż paprykę, posyp plasterkami chilli, prażonymi orzeszkami i cebulką. Udekoruj ćwiartkami limonki i listkami świeżych ziół.
  8. Skrop dodatkowo pozostałą częścią SOSU MIODOWO-MUSZTARDOWEGO ROLESKI.

Smacznego!

Sos Miodowo Musztardowy

Sos Miodowo Musztardowy

Tajska sałatka z piersią kaczki, makaronem ryżowym i prażonymi orzeszkami

Miód i musztarda, musztarda i miód – połączenie idealne, duet mistrzów, nie ma to tamto!

Ukochany przez wielu, wielbiony przez miliony, idealny. Polski miód, musztarda Roleski, odrobina cytryny. Bez konserwantów. Autorski i niezastąpiony. Do kanapek, do kurczaka, a przede wszystkim do sałatek. Wybierz i zobacz, że to jest TO! Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej