Pita z falafelem, piklowanymi warzywami i sosem do wrapów i kebabów

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

23 marca 2021

Wykorzystany produkt: Sos do Wrapów i Kebabów – Street Food

Pita z falafelem, piklowanymi warzywami i sosem do wrapów i kebabów

Składniki (4 porcje)

Falafele:

• 300 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimnej wodzie)
• 1 mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka sody
• 2 łyżeczki kuminu, kolendry, wędzonej papryki
• 1/2 łyżeczka cynamonu, imbiru, ostrej papryki
• 1 pęczek natki pietruszki
• duża szczypta soli i pieprzu
• olej do smażenia

Pikle:

• 2 marchewki
• 1 czerwona papryka
• 1/4 czerwonej kapusty
• 200 ml wody
• 6 łyżek octu np. winnego
• 1 łyżka cukru
• 4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
• 2 listki laurowe
• szczypta soli

• 4 pszenne pity
• SOS STREETFOOD DO WRAPÓW I KEBABÓW ROLESKI
• papryczki chili, natka pietruszki/ kolendra

Przygotowanie

1. Falafele:
• Namoczoną przez noc ciecierzycę opłucz i wrzuć do kielicha blendera. Dodaj resztę składników i zblenduj, aż powstanie lepka masa.
• Uformuj kuleczki, nieco spłaszczając. Przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
• Do dużego garnka wlej olej i rozrgrzej, musi go być sporo – kilkucentymetrowa warstwa. Smaż falafelki, aż będą złocistobrązowe.
• Przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

2. Piklowane warzywa:
• W rondelku umieść wodę, ocet, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotuj, odstaw.
• Marchewkę obierz i pokrój w plastry. Paprykę i kapustę pokrój w kawałki. Warzywa umieść w słoiku, zalej gorącą mieszanką octową. Zamkni pokrywką i
odstaw najlepiej na noc do lodówki.

Pity podgrzej w piekarniku lub tosterze. Wysmaruj środek SOSEM STREETFOOD DO WRAPÓW I KEBABÓW ROLESKI.
Włóż sporą ilość piklowanych warzyw oraz po kilka fafalafeli. Udekoruj natką pietruszki lub kolendrą.

 

Smacznego!

Sos Do Tortilli i Kanapek – Street Food

Sos Do Tortilli i Kanapek – Street Food

Pita z falafelem, piklowanymi warzywami i sosem do wrapów i kebabów

Relish z ogórków konserwowych i kremowy majonez z dodatkiem musztardy. Wyprodukowany na bazie przepisu prosto z San Francisco. Perfekcyjny do tortilli, kanapek ale i również mięs oraz hamburgerów. Fantastyczny w połączeniu z pieczonymi ziemniakami. Bez konserwantów. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

Z Food Truck’ów i ulicznych knajpek zlokalizowanych w różnych miejscach na świecie wybraliśmy najlepsze sosy do frytek, hamburgerów, hot dogów i parówek. Dzięki naszej linii sosów STREET FOOD  możesz sprawić, że Twoje ulubione potrawy będą smakowały jak nigdy dotąd.

dowiedz się więcej