Krewetki w tempurze Akihabara

Kategorie: Przepisy

15 lutego 2024

Wykorzystany produkt: Sos Akihabara Roleski

Krewetki w tempurze Akihabara

Składniki (2 porcje)

• 500 g obranych, gotowanych krewetek
• 1 żółtko
• 100-150 ml zimnej wody
• 100 g mąki ryżowej + dodatkowa do obtoczenia krewetek
• 25 g mąki ziemniaczanej
• sól
• ½ łyżeczki suszonego sproszkowanego czosnku
• olej do smażenia
Sos Akihabara Roleski

 

Przygotowanie

  1. Wodę wymieszaj z roztrzepanym żółtkiem. Dodaj dwa rodzaje mąki, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe.

  2.  Krewetki natrzyj Sosem Akihabara, a następnie obtaczaj w mące ryżowej. Na patelni lub w garnku rozgrzej olej kokosowy, lub inny, ale odpowiedni do smażenia. Powinno go być tyle, aby krewetki były całkiem zanurzone.

  3. Przed smażeniem każdą krewetkę zanurz w cieście. Smaż je, aż się zrumienią. Podawaj z Sosem Akihabara Roleski!

Smacznego!

Sos Akihabara

Sos Akihabara

370 g
Krewetki w tempurze Akihabara

Biorąc to, co najlepsze z Japonii stworzyliśmy pikantny sos na bazie sosu sojowego. Wyczuwalny smażony czosnek i pieprz cayenne tworzą świetny dodatek do wszelakich dań, szczególnie tych

z dalekiego wschodu.

dowiedz się więcej