Sos Tysiąca Wysp, to jeden z najbardziej znanych i popularnych sosów na świecie. Oryginalna receptura została opracowana w Ameryce a nazwa “Tysiąca Wysp” pochodzi od nazwy regionu położonego na pograniczu USA i Kanady. Sos Tysiąca Wysp to wspaniała kompozycja czerwonej papryki i przypraw z dodatkiem śmietany. Polecany do wszelkiego rodzaju sałat, świeżych warzyw oraz owoców morza. Nie zawiera substancji konserwujących.
Wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1474 kJ / 356 kcal |
Tłuszcz | 33 g |
w tym kwasy nasycone | 4,7 g |
Węglowodany | 14 g |
w tym cukry | 12 g |
Białko | 1,2 g |
Sól | 1,7 g |
olej słonecznikowy (30 %), woda, śmietana (10 %), cukier, koncentrat pomidorowy, papryka czerwona marynowana (6,6 %) (papryka (75%), woda, ocet spirytusowy, cukier, sól), ocet spirytusowy, żółtko jaja kurzego (2,8 %), musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól), szczypiorek suszony, przyprawy, koncentrat z krokosza barwierskiego i cytryny, koncentrat z rzodkiewki, marchwi i czarnej porzeczki, zagęszczony sok z cytryny, sól, skrobia modyfikowana, stabilizator: guma ksantanowa; przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA.