Tacos z krewetkami, salsą mango i kremem z awokado

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

13 sierpnia 2019

Wykorzystany produkt: Sos Tysiąca Wysp

Tacos z krewetkami, salsą mango i kremem z awokado

Składniki (4 porcje)

  • 12 małych tortilli kukurydzianych/pszennych (śr. 12-15 cm)
  • 400 g surowych krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła

Salsa mango:

  • 1 duże, dojrzałe mango
  • 2 małe pomidory
  • 1/2 cebuli
  • kilka łyżek posiekanej kolendry ostra papryczka np. jalapeno
  • 1 łyżka soku z limonki
  • duża szczypta morskiej soli

Krem z awokado:

  • 2 bardzo miękkie awokado 1 łyżka soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta kuminu

 

  • SOS TYSIĄCA WYSP ROLESKI
  • kilka ćwiartek limonki
  • posiekana kolendra

Przygotowanie

  1. Salsa mango: Mango obrać. Pomidory, cebulę i mango pokroić w drobną kostkę. Papryczkę jalapeno pozbawić ziaren i drobniutko posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać.
  2. Krem z awokado: Awokado przekroić na pół, wyjąć pestki i za pomocą łyżki wyjąć miąższ. Umieścić w kielichu blendera razem z czosnkiem, kuminem i sokiem z limonki. Dokładnie zblendować i doprawić solą i pieprzem.
  3. Krewetki obrać, oczyścić i umyć. Czosnek posiekać w cienkie plasterki. Na patelni roztopić masło i wrzucić czosnek oraz płatki chili, zeszklić. Dorzucić krewetki, wlać sos sojowy i smażyć niedługo, aż krewetki będą różowe, ale nadal jędrne. Zdjąć z ognia.
  4. Tortille zarumienić na suchej patelni.
  5. Na dużych talerzach umieścić po 3 tortille. Wysmarować SOSEM TYSIĄCA WYSP, wyłożyć krewetki, salsę oraz krem z awokado, posypać kolendrą. Podawać z ćwiartkami limonki.

Smacznego!

Sos Tysiąca Wysp

Sos Tysiąca Wysp

Tacos z krewetkami, salsą mango i kremem z awokado

Aromatyczna kompozycja warzyw i przypraw oraz majonez to klasyczny Sos Tysiąca Wysp. Polecamy go do owoców morza, do świeżych warzyw i do sałat.

dowiedz się więcej