0,5 kg dyni (obranej)
200 gr ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól
pieprz
imbir
2 szklanki bulionu warzywnego Roleski
1/2 szklanki śmietany
Dynię pokrój w kostkę. Obierz i pokrój w kostkę: ziemniaki, marchew, pietruszkę. W dużym garnku rozpuść masło i podsmaż drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodaj dynię i pozostałe warzywa. Podsmaż całość, dodaj starty, świeży imbir, sól i pieprz. Bulion rozpuść w gorącej wodzie i wlej do garnka. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Zblenduj z dodatkiem śmietany.
Bulion warzywny – esencjonalny i bardzo aromatyczny bulion przygotowany na bazie warzyw i przypraw. Klarowny i apetyczny, doskonały jako baza do zup i sosów. Polecany również do gotowania ryżu i praktycznie wszystkich rodzajów kasz. Nie zawiera konserwantów, oraz glutaminianu sodu. Spróbuj! Polubisz. Roleski.