• 2 duże bataty
• 4 łyżki mąki pszennej
• 6 łyżek wody
• olej do smażenia
• do podania: sól, natka pietruszki
• Sos Aioli
Bataty umyj, obierz i pokrój w plastry grubości około 0,5 cm. Następnie każdy plasterek pokrój wzdłuż brzegów, wykrawając „ślimaczka”. Przełóż do dużej miski, wsyp połowę mąki, obtocz wszystkie kawałki batata, dodaj połowę wody i delikatnie wymieszaj.
Powtórz z pozostałą mąką i wodą (dzięki takiej panierce frytki będą chrupiące i nie będą się tak szybko przypalać).
W frytownicy rozgrzej olej i partiami smaż frytki, aż do złotego koloru panierki. Po wyciągnięciu odsącz na ręczniku papierowym.
Podawaj na ciepło posypane solą, natką pietruszki i z Sosem Aioli.
Delikatny majonez, odrobina ulubionej musztardy i smak świeżo wyciśniętego czosnku – to przepis na sos idealny! Pozostawia delikatny i przyjemny posmak. Doskonały do mięs, sałatek i dań typu Street Food.