Wietnamskie banh mi z wieprzowymi klopsikami, marchewką i chili

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

28 maja 2019

Wykorzystany produkt: Sos do kanapek

Wietnamskie banh mi z wieprzowymi klopsikami, marchewką i chili

Składniki (4 porcje)

Klopsiki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki srirachy
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Kanapki:

  • 4 półbagietki
  • 2 marchewki
  • 1 ogórek zielony
  • świeża kolendra
  • 2 czerwone papryczki chili
  • prażona cebulka
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • SOS DO KANAPEK ROLESKI

Przygotowanie

  1. Klopsiki: Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Uformuj małe okrągłe klopsiki i układaj na desce pokrytej folią spożywczą. Na patelni rozgrzej olej, wyłóz klopsiki. Smaż z każdej strony po kilka minut, aby były złocisto-brązowe. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikim.
  2. Bagietki przekrój na pół, ale nie do końca, tak by trzymały się razem. Możesz podpiec je chwilę w piekarniku. Marchewki i ogórek pokrój w cienkie paski, polej olejem sezamowym, odstaw. Chili pokrój w plastry. Kolendrę posiekaj.
  3. Składanie kanapek: Bagietki wysmaruj wewnątrz SOSEM DO KANAPEK ROLESKI. Włóż po kilka klopsików, po kilka marcheweczek i ogórków. Pomiędzy powkładaj plasterki chili. Posyp z wierzchu kolendrą i prażoną cebulką.

Smacznego!

Sos do Kanapek

Sos do Kanapek

240ml
Wietnamskie banh mi z wieprzowymi klopsikami, marchewką i chili

Sos do Kanapek to smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju przekąsek, tostów, kanapek i innych, szybkich dań. Tajemnica jego smaku tkwi w oryginalnej recepturze, starannie dobranych składnikach i kremowej konsystencji. Ostry, paprykowy smak sosu uzupełniają wyraźnie wyczuwalne cząstki warzyw. Produkt bezglutenowy, o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega 3, wolny od GMO. Nie zawiera konserwantów.

Do kanapek, ale również do wszelkich dań z wędliną i żółtym serem podawanymi na zimno. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej