Wegeburgery z grillowaną cukinią i szpinakiem

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

4 czerwca 2019

Wykorzystany produkt: Sos do hamburgerów

Wegeburgery z grillowaną cukinią i szpinakiem

Składniki (6 porcji)

Wege kotleciki:

  • 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 czerwona cebula
  • 1,5 szklanki tartej marchewki
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • kilka łyżek ziaren sezamu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 5 łyżek oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • 6 dużych bułki
  • 3 duże garście młodego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory malinowe
  • SOS DO HAMBURGERÓW ROLESKI

Przygotowanie

  1. Wege kotleciki: Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Ziarna słonecznika i sezamu uprażyć na suchej patelni. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w dużej misce i uformować 6 kotletów. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30-35 minut obracając w połowie czasu. Wyjąć, odłożyć.
  2. Cukinię i cebulę pokroić w grube plastry, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, zgrillować. Pomidory pokroić w plastry. Bułki przekroić na pół i podpiec w piekarniku.
  3. Składanie burgerów: Bułki wysmarować SOSEM DO HAMBURGERÓW. Ułożyć od dołu liście szpinaku, wege kotlet, po 2-3 plastry pomidorów, zgrillowanej cebuli i cukinii. Przykryć wysmarowaną sosem bułką.

Smacznego!

Sos do Hamburgerów

Sos do Hamburgerów

240ml
Wegeburgery z grillowaną cukinią i szpinakiem

Sos do Hamburgerów to wyśmienity sos o apetycznej barwie, z dodatkiem warzyw i pikantnych przypraw.
Gęsta konsystencja ułatwia przyrządzanie hamburgerów, a sam sos ubarwia i dodaje smaku oraz aromatu rozmaitym daniom. Produkt bezglutenowy o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega 3, wolny od GMO.

Idealny dodatek nie tylko do hamburgerów, ale również do hot-dogów, kebabów, zapiekanek a także do frytek. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej