Wegeburger z portobello i konfiturą z czerwonej cebuli

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

14 stycznia 2020

Wykorzystany produkt: Sos do hamburgerów

Wegeburger z portobello i konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki (2 burgery)

  • 2 pieczarki portobello

Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • kilka łyżek wody
  • 1 kulka mozarelli, pokrojonej w plastry
  • 2 łyżki bułki tartej

Konfitura z cebuli

  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • rukola
  • 2 bułki np. kajzerki
  • SOS DO HAMBURGERÓW ROLESKI

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
  2. Pieczarki portobello ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet balsamiczny, suszony czosnek, bazylię i wodę. Portobello polać marynatą z dwóch stron i odstawić na 15 minut. Włożyć do piekarnika i zapiekać 15-20 minut. Wyjmij z piekarnika, na wierzchu wyłóż plastry mozarelli oraz posyp bułką tartą. Zapiekaj jeszcze kilka minut, najlepiej z funkcją grilla.
  3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną w piórka cebulę. Podsmaż kilka minut, wlej ocet balsamiczny, miód, dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i duś przez kilka minut do zmięknięcia cebuli i powstania konfitury. Odstaw.
  4. Składanie: Bułki przekrój na połówki i podpiecz na suchej patelni lub w tosterze. Posmaruj obie połówki SOSEM DO HAMBURGERÓW ROLESKI. Na spód wyłóż portobello, następnie konfiturę z czerwonej cebuli oraz rukolę. Przykryj drugą połówką.

Smacznego!

Sos do Hamburgerów

Sos do Hamburgerów

240ml
Wegeburger z portobello i konfiturą z czerwonej cebuli

Sos do Hamburgerów to wyśmienity sos o apetycznej barwie, z dodatkiem warzyw i pikantnych przypraw.
Gęsta konsystencja ułatwia przyrządzanie hamburgerów, a sam sos ubarwia i dodaje smaku oraz aromatu rozmaitym daniom. Produkt bezglutenowy o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega 3, wolny od GMO.

Idealny dodatek nie tylko do hamburgerów, ale również do hot-dogów, kebabów, zapiekanek a także do frytek. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej