Wegańskie placuszki z tahini i relishem z kolorowych papryk i selera naciowego

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

23 lipca 2019

Wykorzystany produkt: Sos paprykowy średnio ostry

Wegańskie placuszki z tahini i relishem z kolorowych papryk i selera naciowego

Składniki (4 porcje)

Placuszki

  • 400 g ciecierzycy ugotowanej / z puszki / ze słoika
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki tartej i odsączonej cukinii
  • 3 łyżki prażonego sezamu
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • 50 g płatków owsianych

Relish paprykowy

  • 3 różnokolorowe papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki sumaku
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

SOS PAPRYKOWY ŚREDNIO-OSTRY ROLESKI

Przygotowanie

  1. PLACUSZKI: Ciecierzycę, pastę tahini i miso, czosnek sól, kumin i kurkumę zblendować tak, by powstała gęsta, ale nie całkowicie gładka masa. Dodać cukinię, sezam, słonecznik i płatki owsiane i wymieszać, najłatwiej rękoma. Uformować małe placuszki i smażyć po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Przełożyć na ręcznik papierowy, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  2. RELISH PAPRYKOWY: Papryki i seler naciowy posiekać w drobniutką kostkę i wrzucić do dużej miski. Dodać miętę, natkę pietruszki, doprawić octem ryżowym, oliwą, sumakiem, solą i pieprzem.
  3. Na talerzu wyłożyć jeszcze gorące placuszki, polać SOSEM PAPRYKOWYM ŚREDNIO-OSTRYM ROLESKI, posypać natką i podać z relishem.

Smacznego!

Sos Paprykowy – Sosy Ostre

Sos Paprykowy – Sosy Ostre

320g
Wegańskie placuszki z tahini i relishem z kolorowych papryk i selera naciowego

Paprykowy Roleski? Tak, a w dodatku – ostry i gęsty. Do pizzy, kurczaka, kanapek czy hamburgera? Nie zadzieraj z nim, bez zbędnych pytań weź go do domu! A jak już zaczniesz z paprykowym, odwrotu nie będzie. Bez konserwantów i glutenu. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

Sos z linii sosów ostrych. Poziom ostrości: średnio ostry. Mnóstwo marynowanej papryki z dodatkiem chili.

dowiedz się więcej