6 młodych marchewek
2 selery
6 młodych pietruszek
2 czerwone papryki
9 młodych ziemniaków
2 czerwone cebule
1 puszka ugotowanej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
1 łyżka papryki czerwonej wędzonej
1 pęczek koperku
1 pęczek kolendry
Sos jogurtowy Roleski
Warzywa kolorowe: marchewkę, pietruszkę i seler myję i obieram. Większe sztuki kroję w słupki, a selera kroję w talarki. Cebulę kroję w piórka. Ziemniaki dokładnie myję i nie obieram, gotuję w mundurkach w osolonej wodzie ok. 10 min. Wszystkie warzywa układam w naczyniu do pieczenia i polewam oliwą z dodatkiem soli, posiekaną kolendrą i przeciśnietym przez praskę czosnkiem. Polewam sosem warzywa kolorowe plus podgotowane ziemniaki.
Ciecierzycę odcedzam z zalewy i wykładam na blachę do pieczenia Polewam cieciorę sporą ilością oliwy, solę i posypuję obficie papryką wędzoną i dokładnie mieszam. Obok kładę pokrojoną w paski paprykę (skórką do góry).
Nastawiam piekarnik na 180 stopni. Cieciorę wraz z papryką układam na najniższym poziomie w piekarniku, a warzywa w naczyniu do pieczenia układam nad nimi. Piekę wszystko ok. 30 minut.
Upieczone warzywa wykładam do miski i podaję z sosem jogurtowym Roleski.