Tarta z krewetkami, szparagami, pomidorkami i parmezanem

Kategorie: O marynatach / Przepisy

12 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Tarta z krewetkami, szparagami, pomidorkami i parmezanem

Składniki

  • forma o średnicy 26 cm

KRUCHE CIASTO WYTRAWNE:

  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 75 g zimnego masła + odrobina do posmarowania formy
  • 50 ml bardzo zimnej wody

NADZIENIE:

  • 20 średnich krewetek
  • marynata azjatycka Roleski
  • pęczek szparagów
  • 6 pomidorków cherry lub truskawkowych

MASA ŚMIETANKOWA:

  • 250 ml śmietanki 30% z kartonika
  • 3 żółtka
  • 80 g startego parmezanu + 30 g do posypania gotowej tarty
  • 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony w prasce
  • sól, pieprz świeżo mielony

Przygotowanie

  • Dobrze opłucz krewetki pod zimną wodą. Od każdej krewetki oderwij głowę, a następnie zdejmij pancerzyk razem z ogonem. Małym nożykiem natnij grzbiet krewetki, aby wyciągnąć jelito (czarne pasmo wzdłuż grzbietu). Krewetki zamarynuj w marynacie azjatyckiej i odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
  • Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj posiekane masło i połącz wszystko razem opuszkami palców, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Żółtko wymieszaj z wodą i dodaj do ciasta. Wyrabiaj ciasto szybko, aby zbytnio się nie zagrzało (wtedy będzie twarde). Uformuj kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie cienko rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie (grubość ok. 3 mm).
  • Formę na tartę posmaruj masłem i przykryj ciastem, wykładając dno i brzegi. Nakłuj widelcem, przytnij do wysokości foremki i wstaw do lodówki na kolejne 15-30 minut. Piekarnik rozgrzej do 190°C (góra-dół). Na ciasto znajdujące się w formie połóż obciążenie – może być to mniejsza forma na ciasto (wytnij wtedy z papieru do pieczenia okrąg wielkości mniejszej formy, który położysz pomiędzy nią ciastem, aby ta mniejsza forma nie przykleiła się do ciasta) lub sucha fasola. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika, piecz przez 15 minut, następnie zdejmij obciążenie i piecz przez kolejne 10 minut do lekkiego zarumienienia. Wyciągnij, aby przestygło. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni.
  • Szparagi opłucz pod zimną wodą i odłam zdrewniałe końce (szparagi same pękną w odpowiednim miejscu).
  • W misce wymieszaj trzepaczką śmietankę z żółtkami, czosnkiem i startym parmezanem, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Na spodzie quiche połóż szparagi, np. na kształt słońca, a między nimi umieść surowe krewetki. Zalej masą śmietankową. Posyp pozostałym parmezanem.
  • Przekrój pomidorki wzdłuż na pół i wbij w masę.
  • Włóż do piekarnika (160 stopni), piecz przez około 35 minut lub do czasu aż masa zastygnie, ale przy dotknięciu palcem będzie miękka.

Smacznego!

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Tarta z krewetkami, szparagami, pomidorkami i parmezanem

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej