Kategorie: Przepisy
7 lutego 2024
Wykorzystany produkt: Sos Trinidad Scorpion
Składniki kurczak:
• 600-700 g piersi z kurczaka
• pół szklanki passaty pomidorowej
• 500-700 ml bulionu z kurczaka lub wody
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka papryki ostrej chilli
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Sos Trinidad Scorpion Roleski do smaku
Kukurydziane tortille:
• 85 g mąki kukurydzianej
• 85 g mąki pszennej
• 100 ml gotowanej wody (100°C)
• szczypta sody
• 25 g miękkiego masła
Dodatki do tacos:
• Sos Trinidad Scorpion do smaku
• czerwona fasola z puszki
• marynowane jalapeno
• inne: świeża kolendra, rzodkiewka, pomidory, limonki, inne
TACOS: Wszystkie składniki na tortille włóż do miski, jako że woda jest gorąca, to wymieszaj je najpierw łyżką, a jak woda zostanie wchłonięta przez mąki, zacznij wygniatać ciasto ręką. Wystarczą 2 minuty i uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 30 minut.
KURCZAK: Czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek z chilli, wędzoną papryką i kminem, a następnie dodaj piersi z kurczaka i usmaż je, przewracając na drugą stronę po kilku minutach. Pierś nie musi usmażyć się w środku, powinna być jednak podsmażona na zewnątrz w miarę równomiernie.
Do podsmażonego kurczaka dodaj passatę, 1/3 gorącego bulionu lub wody i duś pod przykryciem. Duszenie zajmie Ci nawet 25-35 minut, w tym czasie kontroluj ilość płynu i uzupełniaj go gorącym bulionem lub wodą. Pod koniec duszenia mięso powinno być bardzo miękkie i dać się rozdzielać, a na dnie garnka powinno zostać jeszcze nieco bulionu. Po ugotowaniu kurczaka za pomocą dwóch widelców oddziel je od kości, dopraw kurczaka solą, pieprzem i sosem Trindad Scorpion Roleski.
TACOS: Po 30 minutach odrywaj z ciasta części wielkości orzecha włoskiego. Ciasto wałkuj na blacie na cienkie placki i smaż je na patelni bez dodatku tłuszczu (ważne, aby patelnia miała nieprzywierającą powłokę) po minucie z każdej strony.
Placki do tacos smaż na bieżąco, podawaj je z przygotowanym kurczakiem, sosem Trinidad Scorpion i dodatkami. Danie najlepiej jeść rękami
Trinidad Scorpion? Papryka, która trafiła do księgi rekordów Guinnessa. Ze względu na ostrość oczywiście! Wywodzi się z dalekiego Trynidadu, ma kształt skorpiona i… zaskakuje smakiem. Jeśli można tak to nazwać! Chcesz go spróbować? Tylko na własną odpowiedzialność. I żadnych dowcipów i testów na kolegach! Spróbuj! Polubisz. Roleski.
Sos z linii sosów ostrych (Hot). Poziom ostrości: piekielnie ostry. Z dodatkiem chili i suszonej papryczki Trinidad Scorpion. Ostrość pojawia się z opóźnieniem.
Jeżeli jesteś fanem ostrych przypraw, nie zapomnij zapoznać się z naszą linią sosów Super Hot. Polecamy również piekielnie ostrą musztardę Trinidad Scorpion.