Sushi tacos z Sosem Green Jalapeno!

Kategorie: Przepisy

27 grudnia 2024

Wykorzystany produkt: Sos Green Jalapeno

Sushi tacos z Sosem Green Jalapeno!

Składniki (4 porcje )

• 4 płaty nori
• 100 g ryżu
• 250 g fileta z łososia
• 1 średni ogórek
• 1 awokado
4 łyżki sosu Green Jalapeno
• sezam, szczypiorek do posypania

Ciasto tempura:
• 3/4 szklanki mąki pszennej
• 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
• 1 jajko
• 1 szklanka zimnej wody gazowanej
• olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto wymieszaj w misce (mogą zostać grudki). Wstaw do lodówki. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  2. Łososia i awokado pokrój w kostkę, ogórka w cienkie paski. Z nori wykrój jak największe okrągłe płaty. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Nori umocz w cieście i smaż krótko z obu stron, aż ciasto będzie chrupiące. Wyłóż na kratkę do ocieknięcia i lekkiego przestudzenia. Powtórz ze wszystkimi płatami nori.

  3. Na usmażone nori wyłóż ryż, ogórka, awokado i łososia. Polej Sosem Green Jalapeno, posyp sezamem, szczypiorkiem i złóż na pół. Podawaj od razu.

Smacznego!

Sos Green Jalapeno

Sos Green Jalapeno

Sushi tacos z Sosem Green Jalapeno!

Pikantny sos majonezowy z dodatkiem marynowanej paparyki jalapeno oraz musztardy dijon. Sos inspirowany jest nieodzownym składnikiem kuchni meksykańskiej, czyli zieloną papryczką jalapeno o lekko kwaskowatym, ostrym smaku i bardzo przyjemnym aromacie. Sos Green Jalapeno idealnie komponuje się z potrawami kuchni meksykańskiej oraz daniami typu fast food. Dobrze komponuje się również z jajami na twardo oraz jako dodatek do różnego rodzaju mięs z grilla i przekąsek.

dowiedz się więcej