Kategorie: Przepisy
27 grudnia 2024
Wykorzystany produkt: Sos Green Jalapeno
• 4 płaty nori
• 100 g ryżu
• 250 g fileta z łososia
• 1 średni ogórek
• 1 awokado
• 4 łyżki sosu Green Jalapeno
• sezam, szczypiorek do posypania
Ciasto tempura:
• 3/4 szklanki mąki pszennej
• 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
• 1 jajko
• 1 szklanka zimnej wody gazowanej
• olej rzepakowy do smażenia
Składniki na ciasto wymieszaj w misce (mogą zostać grudki). Wstaw do lodówki. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Łososia i awokado pokrój w kostkę, ogórka w cienkie paski. Z nori wykrój jak największe okrągłe płaty. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Nori umocz w cieście i smaż krótko z obu stron, aż ciasto będzie chrupiące. Wyłóż na kratkę do ocieknięcia i lekkiego przestudzenia. Powtórz ze wszystkimi płatami nori.
Na usmażone nori wyłóż ryż, ogórka, awokado i łososia. Polej Sosem Green Jalapeno, posyp sezamem, szczypiorkiem i złóż na pół. Podawaj od razu.
Pikantny sos majonezowy z dodatkiem marynowanej paparyki jalapeno oraz musztardy dijon. Sos inspirowany jest nieodzownym składnikiem kuchni meksykańskiej, czyli zieloną papryczką jalapeno o lekko kwaskowatym, ostrym smaku i bardzo przyjemnym aromacie. Sos Green Jalapeno idealnie komponuje się z potrawami kuchni meksykańskiej oraz daniami typu fast food. Dobrze komponuje się również z jajami na twardo oraz jako dodatek do różnego rodzaju mięs z grilla i przekąsek.