Kategorie: Przepisy
28 stycznia 2025
Wykorzystany produkt: Sos Green Jalapeno
• 1 stek z wołowiny
• 2-3 łyżki oleju do smażenia
• 1 łyżka masła
• sól, pieprz
Do podania:
• Sos Green Jalapeño
• pieczone ziemniaczki
• limonka
• kolendra
Stek wyjmij wcześniej z lodówki, żeby nagrzał się do temperatury pokojowej i osusz go ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj stek i smaż na dużym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie dodaj masło i już na mniejszym ogniu smaż, aż stek dojdzie do odpowiedniego stopnia wysmażenia, co chwilę polewając roztopionym masłem.
Wyjmij mięso na deskę, obficie posyp solą oraz pieprzem i zostaw na chwilę, żeby odpoczęło. Następnie pokrój w plastry i wyłóż na talerz razem z dodatkami. Polej sosem Green Jalapeño i posyp kolendrą.
Pikantny sos majonezowy z dodatkiem marynowanej paparyki jalapeno oraz musztardy dijon. Sos inspirowany jest nieodzownym składnikiem kuchni meksykańskiej, czyli zieloną papryczką jalapeno o lekko kwaskowatym, ostrym smaku i bardzo przyjemnym aromacie. Sos Green Jalapeno idealnie komponuje się z potrawami kuchni meksykańskiej oraz daniami typu fast food. Dobrze komponuje się również z jajami na twardo oraz jako dodatek do różnego rodzaju mięs z grilla i przekąsek.