Stek z tuńczyka z bazyliowym pesto, na szparagach

Kategorie: O marynatach / Przepisy

12 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Stek z tuńczyka z bazyliowym pesto, na szparagach

Składniki (1 porcja)

  • stek z tuńczyka ok. 120 g
  • marynata klasyczna Roleski
  • 4 szparagi

PESTO BAZYLIOWE:

  • duża garść liści bazylii
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 5 orzechów nerkowca
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Steki z tuńczyka zamarynuj w marynacie klasycznej Roleski, a następnie odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij rybę i rozgrzej grilla elektrycznego na najwyższej mocy.
  • Odłam zdrewniałe końce szparagów i ugotuj szparagi w osolonej wodzie.
  • Wrzuć steki z tuńczyka na grilla i w zależności od ich grubości grilluj z każdej strony przez kilka minut (stek grubości ok. 4 cm – po ok. 6 minut z każdej strony, natomiast stek grubości 1 cm – po ok. 2 min. z każdej strony). Gdy stek będzie już gotowy, w razie potrzeby dopraw go solą i pieprzem.
  • W międzyczasie przyrządź pesto – w malakserze zmiksuj na gładką masę bazylię, czosnek, parmezan, orzechy, wodę i olej. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj wodę lub oliwę i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
  • Podawaj stek z tuńczyka na szparagach, w towarzystwie bazyliowego pesto.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Stek z tuńczyka z bazyliowym pesto, na szparagach

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej