Stek z tuńczyka na marchewce z dressingiem z marakui

Kategorie: O marynatach / Przepisy

13 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Stek z tuńczyka na marchewce z dressingiem z marakui

Składniki (2 porcje)

  • 2 steki z tuńczyka po ok. 150 g
  • marynata azjatycka Roleski
  • 8 marchewek
  • 3-4 marakuje
  • pół łyżeczki musztardy Roleski
  • ok. 1 łyżka miodu
  • olej

Przygotowanie

  • Zamarynuj steki z tuńczyka w marynacie azjatyckiej Roleski i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij ryby.
  • Rozgrzej grilla elektrycznego na najwyższej mocy.
  • Ugotuj marchewki w osolonej wodzie.
  • Do kielicha blendera wrzuć musztardę, miód i miąższ z 3 marakui. Zblenduj. Spróbuj, czy sos nie jest zbyt kwaśny lub zbyt słodki, w razie potrzeby dodaj marakuję lub miodu. Następnie wciąż blendując wlewaj malutkim strumieniem olej, aby zagęścić sos (zrobić coś na kształt majonezu). Skończ dolewać olej, gdy uzyskasz w miarę gęstą konsystencję.
  • Wrzuć steki z tuńczyka na grilla i w zależności od ich grubości grilluj z każdej strony przez kilka minut. Stek grubości ok. 2 cm będzie potrzebował na grillu ok. 2 minuty z każdej strony, a stek grubości ok. 4 cm – na grillu po ok. 6 minut z każdej strony. Stek ma być różowy w środku, lecz nie surowy.
  • Na talerzu ułóż marchewki i stek, polej sosem z marakui.

Smacznego!

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Stek z tuńczyka na marchewce z dressingiem z marakui

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej