„Stek” z kalafiora z sosem musztardowo-miodowym na kolorowym ryżu z miętą i granatem

Kategorie: O musztardzie / Przepisy

10 grudnia 2019

Wykorzystany produkt: Musztarda miodowa

„Stek” z kalafiora z sosem musztardowo-miodowym na kolorowym ryżu z miętą i granatem

Składniki (6 porcji)

  • 1 duży kalafior
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, papryki wędzonej, kuminu i soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 300 g ryżu basmati/jaśminowego
  • 2 duże pomidory
  • pęczek świeżej mięty
  • 1/2 granatu
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • ćwiartki cytryny
  • sól, pieprz

Sos:

  • 4 łyżki MUSZTARDY MIODOWEJ ROLESKI
  • 2 łyżki tahini
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 190°C (funkcja grill). Oliwę wymieszać z paprykami, kuminem, solą i pieprzem.
  2. Kalafior umyć i pokroić w 1,5-2 cm plastry, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wysmarować przygotowaną mieszanką. Piec ok. 20 minut, aż “steki” będą mocno zarumienione.
  3. Ryż ugotować do miękkości, wystudzić. Pomidory pokroić w kostkę, miętę posiekać, granat wypestkuj . Sezam uprażyć na suchej patelni. Składniki przełożyć do dużej miski, dodać kilka łyżek oliwy, doprawić solą i pieprzem; wymieszać.
  4. Wszystkie składniki na sos zblendować.
  5. Na talerzach wyłożyć ryż, na wierzchu steki z kalafiora. Polać sosem, posypać pestkami z granatu.

Smacznego!

Musztarda Miodowa

Musztarda Miodowa

„Stek” z kalafiora z sosem musztardowo-miodowym na kolorowym ryżu z miętą i granatem

Musztarda z naturalnym miodem, bez substancji konserwujących.

Musztarda Miodowa, to delikatna musztarda o subtelnym słodkim smaku z dodatkiem naturalnego, polskiego miodu gryczanego nektarowego. Musztarda miodowa Roleski  zachwyci nawet najbardziej wybrednych konsumentów. Uwielbiana przez najmłodszych konsumentów.

Jej gładka i gęsta konsystencja sprawia, że sprawdza się idealnie jako dodatek do potraw z drobiu oraz jako składnik sosów i dressingów. Chcesz spróbować?

 

dowiedz się więcej