Stek wołowy z młodymi ziemniakami i wiosenną sałatką z azjatycką nutką

Kategorie: O marynatach / Przepisy

12 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Stek wołowy z młodymi ziemniakami i wiosenną sałatką z azjatycką nutką

Składniki (2 porcje)

  • 2 steki z polędwicy wołowej, ok. 120 g każdy, grubości od 1 do 3 cm
  • marynata azjatycka Roleski
  • 4 młode ziemniaczki
  • odrobina masła, szczypiorek

SAŁATKA:

  • 100 g groszku, np. mrożonego
  • pół kruchego, zwartego, soczystego jabłka ze skórką
  • garść kolendry
  • garść szczypiorku
  • 5 rzodkiewek
  • łyżeczka sezamu
  • garść kiełków

DRESSING:

  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 niepełna łyżeczka syropu z agawy

Przygotowanie

  • Zamarynuj mięso w marynacie azjatyckiej Roleski, odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie ogrzej steki z polędwicy wołowej do temperatury pokojowej (wyciągnij je z lodówki ok. 30 minut przed smażeniem).
  • Obierz ziemniaki i gotuj je w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-20 minut).
  • Przyrządź sałatkę: zblanszuj groszek we wrzątku przez około minutę, przepłucz w zimnej wodzie na sitku i odcedź. Połącz go z pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami, posiekanymi kolendrą i szczypiorkiem i pokrojonym w zapałkę jabłkiem (cienkie długie paski).
  • Przyrządź dressing mieszając ze sobą wszystkie składniki.
  • Na patelni na dużym ogniu rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Gdy będzie już bardzo gorąca (a olej zacznie się nawet dymić), włóż steki. Smaż je z jednej strony przez ok. 2 minuty, czyli aż się wysmażą do około 1/3 wysokości. Wtedy przewróć je na drugą stronę, zmniejsz ogień na średni i smaż przez kolejne kilka minut. Czas smażenia zależy od pożądanego stopnia wysmażenia. W zależności od upodobań pod koniec możesz znów przewrócić stek, aby doszedł jeszcze z drugiej strony. Zdejmij steki z patelni. Odstaw pod przykryciem, aby mięso odpoczęło kilka minut. Ziemniaki odcedź, połącz z odrobiną masła, posyp szczypiorkiem.
  • Na talerz wyłóż steki, ziemianki i sałatkę. Sałatkę posyp sezamem, ozdób kiełkami i polej dressingiem.

Smacznego!

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Stek wołowy z młodymi ziemniakami i wiosenną sałatką z azjatycką nutką

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej