Spring rolls z kaczką, mango i warzywami

Kategorie: O marynatach / Przepisy

11 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Spring rolls z kaczką, mango i warzywami

Składniki (4 porcje po 5 rolek)

  • 1 pierś z kaczki
  • marynata azjatycka Roleski
  • 20 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 mango
  • 1 kalarepa
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • 1 dymka
  • liście sałaty lub rukoli

SOS:

  • sok z 1 limonki
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • posiekana papryczka chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 cm świeżego imbiru, startego

Przygotowanie

  1. Drobno natnij skórę na piersi z kaczki. Zamarynuj mięso w marynacie azjatyckiej Roleski i odstaw na 3 godziny do lodówki.
    Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki.
  2. Połóż mięso na zimnej patelni skórą do dołu, po czym włącz kuchenkę (niewielka moc, około 4 na 9). Smaż mięso przez 15 minut, a wytapiający się tłuszcz co jakiś czas zlewaj z patelni. Po tym czasie przewróć mięso i smaż z drugiej strony jeszcze przez około 5-6 minut. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na talerz, aby odpoczęło. Po tym czasie drobno pokrój mięso.
  3. W tym samym czasie przygotuj warzywa: pokrój marchewkę, ogórka i kalarepę w cienkie krótkie paseczki długości ok. 5 cm, a mango pokrój w cienkie kawałki. Dymkę pokrój w odcinki długości ok. 5 cm. Liście sałaty opłucz i porwij.
  4. Do głębokiego talerza wlej ciepłą wodę i namaczaj przez około 20 sekund arkusze papieru ryżowego, po czym wyjmuj je na osobny talerz przykryty ściereczką. Na arkuszu układaj sałatę, kalarepę, ogórek, marchewkę, mango, dymkę i pokrojoną w drobne kawałki kaczkę. Zawijaj rolki.
  5. Przygotuj sos, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Polej rolki.

Smacznego!

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Spring rolls z kaczką, mango i warzywami

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej