Śniadaniowa szakszuka z papryką i pomidorami

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

21 maja 2019

Wykorzystany produkt: Sos Paprykowy Ostry

Śniadaniowa szakszuka z papryką i pomidorami

Składniki (2 porcje)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona papryka
  • 5 dużych pomidory np. malinowe, bawole serce
  • 1/2 szklanki SOSU PAPRYKOWEGO ROLESKI
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta chilli
  • 5 jajek
  • pieprz
  • sól
  • natka kolendry

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę i pomidory pokroić w dużą kostkę/kawałki. Kumin uprażyć na suchej patelni.
  2. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę i czosnek i zeszklić. Dorzucić paprykę i pomidory oraz przyprawy. Dusić kilka minut na małym ogniu. Wlać SOS PAPRYKOWY. Doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut.
  3. Wbić jajka, posolić i przykryć. Dusić przez parę minut, tak by białko się ścięło. Zdjąć z ognia i posypać z wierzchu posiekaną kolendrą.

Smacznego!

Prywatne: Sos Paprykowy Ostry

Prywatne: Sos Paprykowy Ostry

Śniadaniowa szakszuka z papryką i pomidorami

Sos Paprykowy powstał na bazie świeżej papryki, która stanowi aż 75% jego zawartości. Wyrazisty i ostry smak papryki łagodzi dodatek pomidorów. Swą intensywnie czerwoną barwę zawdzięcza naturalnemu kolorowi papryki, której grubo zmielone nasiona są również wyczuwalne w sosie i dodają mu „pikanterii”. Produkt nie zawiera konserwantów, wolny od GMO.

Sos Paprykowy wzbogaci smak nie tylko mięs i wędlin, ale także ryb czy potraw z grilla. Sprawdzi się również jako dip. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej