Sataje z kurczaka z sosem słodko-ostrym

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

15 czerwca 2020

Wykorzystany produkt: Sos Carolina Reaper

Sataje z kurczaka z sosem słodko-ostrym

Składniki

Składniki na 4 porcje:

  • 3 filety z kurczaka
  • 3 łyżki Sosu Carolina Reaper
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki posiekanych, uprażonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka oczyść z błon i pokrój wzdłuż w podłużne paski o szerokości ok 2 cm.
  2. Przygotuj marynatę: podgrzej w rondelku Sos Carolina Reaper, ocet ryżowy oraz miód.
  3. Natrzyj kurczaka maryntą i wstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc.
  4. Nakłuwaj kurczaka na patyczki (wcześniej namoczone)do szaszłyków, zawijając w harmonijkę.
  5. Smaż sataje na rozgrzanej grillowej patelni przez ok. 3 minuty z każdej strony, smarując pozostałym sosem.
  6. Sataye odawaj posypane szczypiorkiem oraz uprażonymi posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Smacznego!

Sos Carolina Reaper – Sosy Bardzo Ostre

Sos Carolina Reaper – Sosy Bardzo Ostre

Sataje z kurczaka z sosem słodko-ostrym

Sos Carolina Reaper – linia sosów bardzo ostrych (Super Hot).

Papryczka Peperoni ma zaledwie 500 jednostek w skali ostrości Scovillea. 2 mln w skali Scovillea to moc papryki Carolina Reaper – jednej z najbardziej pikantnych papryk na świecie. Jest bardzo ostra, a my dodaliśmy ją do naszego sosu!

W naszym sosie jest jej zaledwie 1,4% (papryczki suszonej, co odpowiada 14% papryki świeżej) a moc ma potężną (3x większą w porównaniu z naszym sosem Trinidad Scorpion).

Ostrość pojawia się z opóźnieniem. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

Linia sosów bardzo ostrych (Super Hot) przeznaczona jest dla bardziej odważnych konsumentów i wielbicieli ostrych dodatków.

Sos Carolina Reaper jest około 3x mocniejszy niż nasz Trinidad Scorpion.

dowiedz się więcej