Sałatka z soczewicą, groszkiem, papryką, kurczakiem, orzechami i rukolą

Kategorie: O marynatach / Przepisy

13 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Sałatka z soczewicą, groszkiem, papryką, kurczakiem, orzechami i rukolą

Składniki (2 porcje)

  • 1 puszka soczewicy
  • garść rukoli
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 150 g zielonego groszku
  • 10 orzechów włoskich
  • 1 papryka czerwona

SOS:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu z agawy

PRZYGOTOWANIE MIĘSA:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • marynata klasyczna Roleski
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie

  • Pokrój piersi z kurczaka w drobną kostkę, zamarynuj w marynacie klasycznej Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
  • Przepłucz soczewicę na sitku, odsącz. Posiekaj natkę pietruszki. Pokrój czerwoną paprykę w drobną kosteczkę.
  • Do wrzątku wrzuć groszek, gotuj przez 9 minut. Odcedź.
  • Wyciągnij kurczaka z lodówki. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć mięso i obracając je, smaż przez kilka minut, aż będzie gotowe.
  • Zrób sos – wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek (lub inny olej), sok z cytryny i syrop z agawy. Dopraw solą i pieprzem.
  • Przełóż soczewicę do miski, dodaj rukolę, pietruszkę, groszek, paprykę, sos i wszystko wymieszaj. Na wierzchu ułóż kawałki kurczaka, posyp orzechami włoskimi.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Sałatka z soczewicą, groszkiem, papryką, kurczakiem, orzechami i rukolą

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej